«Κάποιες φορές θέλεις απλώς να φας ένα ολόκληρο αγγούρι». Με αυτή την ατάκα ξεκινάει σχεδόν όλα τα βίντεό του ο Λόγκαν Μόφιτ, γνωστός και ως @logagm ή απλώς «ο τύπος με τα αγγούρια», ο οποίος με τις συνταγές του για αγγουροσαλάτα έχει προκαλέσει τελευταία μανία στο TikTok. O 23χρονος ξανθούλης Καναδός πόσταρε τον περασμένο Ιούλιο την πρώτη του αγγουροσαλάτα, που περιλάμβανε σόγια, fish sauce, ζάχαρη, MSG, σησαμέλαιο, σκόρδο, σουσάμι και, φυσικά, ένα ολόκληρο αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες στο μαντολίνο. Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο βίντεο έχει μαζέψει πάνω από 10 εκατομμύρια views, ενώ ο ίδιος έχει συγκεντρώσει 6,4 εκατομμύρια ακολούθους, συνεχίζοντας να ποστάρει δεκάδες διαφορετικές συνταγές με αγγούρι. Ενώ οι σάλτσες και τα καρυκεύματα διαφέρουν κάθε φορά, οι συνταγές έχουν κάποια χαρακτηριστικά που μένουν πάντα ίδια, όπως το γεγονός ότι το αγγούρι είναι πάντοτε κομμένο με μαντολίνο ή ότι τα υλικά μπαίνουν όλα μαζί σε ένα πλαστικό δοχείο το οποίο ο Μόφιτ απλώς «χτυπάει» σαν σέικερ μέχρι να αναμειχθούν όλα. Χιλιάδες άλλοι TikTokers έχουν ακολουθήσει στο μεταξύ το παράδειγμά του, ποστάροντας βίντεο με τις απόπειρές τους να αναπαραγάγουν τις συνταγές του ή με δικές τους παραλλαγές, ενώ το τρεντ έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πολλά διεθνή μέσα γράφουν τις τελευταίες μέρες για τα αγγούρια που «εξαφανίζονται» από τα σούπερ μάρκετ της Ισλανδίας χάρη στο πρωτοφανές κύμα ζήτησης.

«Νομίζω ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται πλέον πολύ για την καλή διατροφή και ψάχνει για συνταγές πιο υγιεινές. Οι αγγουροσαλάτες είναι συνήθως υγιεινές και νόστιμες», λέει σχετικά με το τελευταίο φαγητικό τρεντ o chef de cuisine του εστιατορίου Ekiben, Γιάννης Χάλαρης. «Επίσης οι περισσότεροι δεν έχουν πολύ χρόνο στην καθημερινότητά τους να αφιερώσουν στο φαγητό και στο μαγείρεμα, οπότε αναζητούν πράγματα εύκολα αλλά και οικονομικά. Το αγγούρι είναι φθηνό, είναι παντού διαθέσιμο και είναι αρκετά ουδέτερο ώστε να μπορεί να λειτουργεί σαν καμβάς. Παίρνει εύκολα τη γεύση που θέλεις να του δώσεις», λέει ο ίδιος σχολιάζοντας τις αμέτρητες παραλλαγές της viral συνταγής που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. «Επίσης, διαφορετικά κοψίματα θα σου δώσουν διαφορετικό αποτέλεσμα. Ένα καλό tip είναι να κοπανίσεις με τη λαβή ενός μαχαιριού το αγγούρι, ώστε να κοπεί σε ακαθόριστα κομμάτια, και έπειτα να προσθέσεις τα υλικά που σου αρέσουν. Έτσι θα ρουφήξει πιο εύκολα τις γεύσεις», συμπληρώνει.

@logagmBest way to eat an entire cucumber♬ original sound – Logan

Ο chef de cuisine του Ekiben, Γιάννης Χάλαρης.

«Χτυπώντας» το αγγούρι με το μαχαίρι μας δημιουργούμε διάφορες πτυχώσεις και το λαχανικό απορροφά καλύτερα τις γεύσεις που θα επιλέξουμε να του δώσουμε.
Ναι, το αγγούρι τρώγεται και καψαλισμένο!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜε τον Νίκο Μαρόλη και την παρέα του φτιάξαμε viral μπέργκερ για το TikTokΜε τον Νίκο Μαρόλη και την παρέα του φτιάξαμε viral μπέργκερ για το TikTok

Αγγούρι ή αντζούρι;

Στο Ekiben, όπου το μενού έχει πολλές ασιατικές επιρροές, το δροσερό, τραγανό αγγούρι εμφανίζεται στα πιάτα σε πολλές μορφές: «Μπορεί να μην έχει έντονη γεύση, αλλά μου αρέσει πολύ ως υλικό. Δουλεύουμε πολύ με αυτό στην ομάδα του Ekiben, αφού έχουμε αρκετά καυτερά στοιχεία στο φαγητό μας και λειτουργεί εξισορροπιστικά, δημιουργεί ωραίες αντιθέσεις. Κατά καιρούς έχω φτιάξει με αυτό πίκλες, σαλάτες, ακόμα και κρύο ράμεν και σορμπέ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του, καθώς αποτελείται ως επί το πλείστον από νερό, είναι ότι είναι ανανεωτικό. Φρεσκάρει και καθαρίζει την παλέτα και σου επιτρέπει να προχωρήσεις και να γευτείς το επόμενο πιάτο όπως πρέπει.»Να περάσεις εύκολα σε κάτι πιο έντονο ή διαφορετικό γευστικά», περιγράφει ο σεφ. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες στο Ekiben μπορούσε να παραγγείλει κανείς ένα εξαιρετικά δροσιστικό κρύο ράμεν με ζωμό από πεπόνι και αγγούρι, ενώ και σε άλλα μαγαζιά της Αθήνας δοκιμάσαμε τελευταία ενδιαφέρουσες και νόστιμες προτάσεις, όπως η σαλάτα με γλιστρίδα, ξυλάγγουρο, κρεμμύδι, γόπα σεβίτσε και φρέσκο κρεμμυδάκι στο Rawbata του Χρόνη Δαμαλά, που άνοιξε στις αρχές του καλοκαιριού στους Αμπελοκήπους, η αγγουροσαλάτα με χειροποίητη γκιόζα γαρίδα στο Tsiftis, το kimchi αγγούρι στο Ex Machina, το αγγούρι με θαλασσινό νερό, ελαιόλαδο και φύκι στα Άκρα ή η σαλάτα με γιαούρτι, δυόσμο, μαραθόσπορο και διαφορετικά ανάμεικτα αγγουράκια στο Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαυρομάτικα σαλάτα με αλμύρα, αγγουράκια και τριφτή ντομάταΑγγούρι: 21 δροσιστικές και χορταστικές συνταγές

Πίκλες αγγουριού

Ετοιμάζοντας το κρύο ράμεν.
Ο κρύος ζωμός έχει ως βάση το αγγούρι.
Κρύο ράμεν με αγγούρι, ιδανικό για τις ζεστές μέρες.

Πόσα είδη αγγουριών υπάρχουν όμως; Στην αγορά βρίσκουμε τα κλασικά μεγάλα, τα μικρά (ή επονομαζόμενα Κνωσού) και τα ανοιχτόχρωμα, πιο στεγνά, αλλά πολύ νόστιμα, ξυλάγγουρα. «Τα ξυλάγγουρα, που είναι επίσης γνωστά ως κνωσίτικα ή κλωσσούδια ή αντζούρια, είναι παραδοσιακές ποικιλίες και στην Ελλάδα τις συναντάμε κυρίως στην Κρήτη. Στη φυσιολογία τους μοιάζουν περισσότερο με πεπόνια παρά με αγγούρια. Η φλούδα τους είναι ανοιχτόχρωμη, πιο λεπτή και δεν ξεχωρίζει εύκολα από το υπόλοιπο. Έχουν επίσης λιγότερη υγρασία», λέει ο τεχνολόγος γεωπόνος και παραγωγός Κώστας Κρεμμύδας. «Τα υπόλοιπα αγγούρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, υβρίδια· προέρχονται δηλαδή από διασταύρωση ποικιλιών και χοντρικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα μακριά και τα κοντά. Τα κοντά είναι ελαφρώς πιο τρυφερά, με πιο μαλακή σάρκα. Στην πραγματικότητα ο λόγος που προτιμώνται από πολλούς καταναλωτές είναι όχι τόσο η γεύση τους, αλλά το ότι είναι βολικά – κόβεις ένα και κάνεις τη σαλάτα σου χωρίς να σου περισσεύει», συνεχίζει ο κύριος Κρεμμύδας, εξηγώντας παράλληλα ότι, επειδή πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο φυτό, τα περισσότερα αγγούρια που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. «Υπαίθρια συναντάμε πιο σπάνια. Βασικός λόγος είναι η ευαισθησία του φυτού. Ένας άλλος είναι ότι είναι πιο αντιεμπορικά: Το μάτι μας ως καταναλωτών έχει συνηθίσει το ωραίο σχήμα και την ομοιομορφία, και την αναζητά. Τα υπαίθρια δεν είναι έτσι, έχουν πιο ασταθή χαρακτηριστικά», εξηγεί ο ίδιος. Όσο για το ποια είναι καλύτερη εποχή τους, απαντά: «Το αγγούρι θέλει ζέστη, αλλά όχι υπερβολική. Θερμοκηπίου βρίσκουμε βέβαια σχεδόν όλο τον χρόνο. Τα υπαίθρια φυτεύονται από νωρίς τον Απρίλιο και το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε κυκλοφορούν συνήθως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Από τώρα και μέχρι τον Οκτώβριο που ο καιρός έχει γλυκάνει, έχει δηλαδή ζέστη, αλλά πιο ήπια, είναι μια πολύ καλή εποχή για τα αγγούρια».

Δείτε εδώ 2 πρωτότυπες συνταγές με αγγούρι από τον Γιάννη Χάλαρη:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1111.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT