ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη Ζάκυνθο και την Ηλεία τις ενώνει η θάλασσα και η γαστρονομία

Το Olea All Suite Hotel στο Τσιλιβί και το Dexamenes Seaside Hotel στην Κουρούτα αποφάσισαν ότι η θάλασσα ανάμεσά τους δεν θέλουν να τους χωρίζει αλλά να τους ενώνει και το απέδειξαν περίτρανα με το «A Sea Between Us».

Τη Ζάκυνθο και την Ηλεία τις ενώνει η θάλασσα και η γαστρονομία

Όλα είναι θέμα αντίληψης. Ανάμεσα στη Ζάκυνθο και στην Ηλεία υπάρχει η θάλασσα. Τις ενώνει ή τις χωρίζει; Το Olea All Suite Hotel στο Τσιλιβί της Ζακύνθου και το Dexamenes Seaside Hotel στην Κουρούτα Ηλείας αποφάσισαν ότι θέλουν να τους ενώνει. Δημιούργησαν λοιπόν ένα συνεργατικό πρόγραμμα, με το όνομα «A Sea Between Us» (η θάλασσα ανάμεσα μας), μια διεπιστημονική μελέτη που εξερευνά το πλούσιο υφαντό των ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ του νησιού της Ζακύνθου και της περιοχής της Ηλείας. Από τη γαστρονομία μέχρι την αρχιτεκτονική, τη μουσική, τις φορεσιές και τα έθιμα, το πρόγραμμα προάγει τη μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση της κοινής κληρονομιάς των δύο τόπων. Τα δύο πολυτελή θέρετρα που λάνσαραν το concept «A Sea Between Us» οργάνωσαν ένα αναπάντεχο Chef Exchange Event.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤήνος: Στην Κουναριά για μαραθοτηγανίτες και κατσικάκι λεμονάτοΤήνος: Στην Κουναριά για μαραθοτηγανίτες και κατσικάκι λεμονάτοΤο Σάββατο 25 Μαΐου το Flow Dine & Wine του Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο γέμισε με αρώματα και τις γεύσεις της Ηλείας από τον σεφ Σταύρο Κούση (σεφ του Dexamenes Seaside Hotel). Οι εμβληματικές χυλοπίτες με τον κόκορα της Ηλείας τρύπωσαν σε μια τραγανή αλλά αφράτη κροκέτα, σαν arancini, το χονδρομενούδελο, η παραδοσιακή ντοματόσουπα με τον φιδέ εμπλουτίστηκε με μπισκ γαρίδας, και η κλασική και φημισμένη γουρουνοπούλα τυλίχτηκε σε μπαλοτίνα και σερβιρίστηκε τραγανή, ξεροψημένη εξωτερικά και χυμώδης στο εσωτερικό της, μαζί με πουρέ αρακά. Το δείπνο έκλεισε με ένα από τα πιο νόστιμα επιδόρπια του φετινού καλοκαιριού: μουστοκούλουρο με crumble λευκής σοκολάτας, ταρτάρ φράουλας και παγωτό ελληνικού καφέ. Η ένωση μεταξύ Ζακύνθου και Ηλείας έγινε ακόμα πιο δυνατή αφού όλο το ηλειακό μενού συνοδεύτηκε με ένα ξεχωριστό pairing απ ζακυνθινά κρασιά.

Και κάπως έτσι το ζακυνθινό Οlea All Suite Hotel, που συνεργάζεται με τη SWOT Hospitality στον τομέα του Marketing και των πωλήσεων, απέδειξε ότι η γαστρονομία σίγουρα ενώνει. Χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε ένα πλούσιο ελαιώνα και με θέα τη θάλασσα, είναι πλήρως εναρμονισμένο στο φυσικό τοπίο. Ο σεβασμός στο περιβάλλον αλλά και στο ιερό δέντρο της ελιάς, μεγάλος. Κάποια από τα δέντρα μεταφυτεύτηκαν με ασφάλεια και άλλα, που η μεταφορά τους κρίθηκε επισφαλής, έμειναν περήφανα στη θέση τους και το αρχιτεκτονικό σχέδιο άλλαξε για χάρη τους. Το νερό επίσης παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒρήκαμε το καλύτερο γαλακτομπούρεκο όλου του γαλαξία, σε μια κουκίδα στον χάρτηΒρήκαμε το καλύτερο γαλακτομπούρεκο όλου του γαλαξία, σε μια κουκίδα στον χάρτηΜια «λίμνη» 4.000 μέτρων σχεδιάστηκε και συμπληρώνει τον ειδυλλιακό ελαιώνα δημιουργώντας μια όαση ξεκούρασης και ευεξίας. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στις εγκαταστάσεις και στις πολυτελείς σουίτες, άλλωστε ότι το Οlea το 2024 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Condé Nast Traveller με τα καλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία και είναι το πρώτο ελληνικό ξενοδοχείο που ανακηρύχθηκε το «Καλύτερο Resort στον κόσμο» από το Interior Design Magazine, μιλούν από μόνα τους. Ιδιαίτερη μνεία όμως θα ήθελα να κάνω στη μοναδική αίσθηση φιλοξενίας. Το προσωπικό σε θυμάται, σε κοιτάει στα μάτια και σε φροντίζει με γαλοντομία.

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή 26 Μαΐου περάσαμε την θάλασσα και ρίξαμε άγκυρα απέναντι, στην Κουρούτα, στο Dexamenes Sea Side Hotel. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Νίκος Καραφλός, μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του πρώην οινοποιείου Κορινθιακής Σταφίδας, που έχει μεταμορφωθεί σε ένα υπέροχο boutique ξενοδοχείο. Το νερό και τα αμπέλια συμπληρώνουν το τοπίο και οι δεξαμενές ζύμωσης έχουν γίνει πλέον μοναδικά δωμάτια. Δύο τεράστιες δεξαμενές του 1920 δεσπόζουν στον χώρο. Η μια εκ των δύο αποτέλεσε το pop-up fine dining spot για το δείπνο του «A sea between us», και θα συνεχίσει να αποτελεί γαστρονομική πλατφόρμα για fine dining εμπειρίες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μέσα στη δεξαμενή, με ατμοσφαιρική μουσική και με projection της σελήνης να γεμίζει σταδιακά (full moon-no moon concept), ο σεφ Σπύρος Δρακούλης δημιούργησε ένα μενού εμπνευσμένο από τη Ζακύνθο, με τη συνοδεία εκλεκτών κρασιών της Πελοποννήσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣNoble: Ένα fine dining που πατάει σε παλιές αυθεντικές ροδίτικες συνταγέςNoble: Ένα fine dining που πατάει σε παλιές αυθεντικές ροδίτικες συνταγέςΗ αρχή έγινε με ριγανάδα, τον παραδοσιακό πελοποννησιακό ντάκο, με ελαιόλαδο, ντομάτα και ρίγανη, και με σαλάτα με φρέσκιες πρασινάδες, πεπόνι και χοιρομέρι. Στο τραπέζι μας το χταπόδι σαβόρο με αλιάδα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, μέχρι να πάρει τη σκυτάλη –τι άλλο;– ένας ρωμαλέος κόκορας κρασάτος με λαδοτύρι, το χαρακτηριστικό τυρί της Ζακύνθου, και χοντρά μακαρόνια. Το δείπνο έκλεισε γλυκά με ένα από τα πιο εμβληματικά επιδόρπια, τη ζακυνθινή φρυγανιά και την αρωματική, μελένια Αρεθούσα, Ολύμπια Γη – Ασύρτικο.

Olea All Suite Hotel, Τσιλιβί, Ζάκυνθος, Τ/26950 22265, https://oleaallsuitehotel.com

Dexamenes Seaside Hotel, Παραλία Κουρούτα, Ηλεία, Τ/ 26220-25999, https://dexamenes.reserve-online.net/about

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT