ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

Τρεις συγκάτοικοι στα Εξάρχεια, καθένας με το δικό του διατροφικό δόγμα, μαγειρεύουν ένας για όλους και όλοι για έναν και αποθεώνουν τον vegan μουσακά.

29.10.2021| Updated: 29.06.2022
Φωτογραφίες: Xρίστινα Γεωργιάδου
Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

Η Βίκο, ο Περλέρος και το Αγαπάκι είναι οι πιτσιρικάδες που όλοι θα θέλαμε να τους έχουμε γείτονες. Μοιάζουν φρόνιμοι – όρκο δεν παίρνω– και σίγουρα είναι ευγενικοί, με καλή ανατροφή, κοινωνικοί, ευχάριστοι συνομιλητές. Τα νέα παιδιά έχουν την πολυτέλεια της εύκολης πρόσληψης άφθονης πληροφορίας από το διαδίκτυο, κάτι που, αν το διαχειριστεί κανείς σωστά, μόνο πλεονέκτημα μπορεί να αποτελεί, κι ας λένε ορισμένοι το αντίθετο. Αυτοί οι τρεις, πάντως, μοιάζουν να ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή τους και πώς να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Έχουν κριτήριο και ζυγίζουν τις επιλογές τους, εξετάζουν όλες τις ευκαιρίες που τους δίνονται και παίρνουν συνειδητοποιημένες αποφάσεις, που αν τους ρωτήσεις, θα σου τις τεκμηριώσουν με ωριμότητα και αυτοπεποίθηση.

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

Η Κατερίνα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαρυμπόμπη, και ο Γιώργος στο Χαλάνδρι, συγκατοικούν στα Εξάρχεια εδώ και περίπου δύο χρόνια και η Κρητικοπούλα Θάλεια ήρθε να μείνει μαζί τους πριν από λίγους μήνες. Vegan η πρώτη, vegetarian ο δεύτερος, omnivorus η τρίτη, δίχως διατροφικούς περιορισμούς. Ζουν μια αρμονική ζωή, σεβόμενοι ο ένας τις επιλογές του άλλου. Όλοι μαγειρεύουν για όλους και όλοι φροντίζουν όλους. Η Κατερίνα θα προσθέσει τυρί στις μερίδες του Γιώργου και της Θάλειας, ο Γιώργος δεν θα χρησιμοποιήσει γαλακτοκομικά αν πρόκειται να φάει και η Κατερίνα, η Θάλεια δεν θα μαγειρέψει κρέας στο σπίτι τους και θα το καταναλώσει μόνο όταν της στείλουν ταπεράκια οι γονείς από την Κρήτη.

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

Το μενού μιας εβδομάδας

Σπάνια παίρνουν ντελίβερι, όπως μου λένε, γιατί κάνουν πιο νόστιμα τα φαγητά τους στο σπίτι. Επίσης, λόγω διατροφικών περιορισμών, δυσκολεύονται να βρουν επιλογές που να τους ικανοποιούν από όλες τις απόψεις. Την περασμένη εβδομάδα έφτιαξαν vegan παπουτσάκια, που τους έφτασαν για δύο ημέρες, σπανακόπιτα με δικό τους φύλλο και κριθαράκι με λαχανικά. Ο Γιώργος έλαβε και συμπλήρωμα ένα ταπεράκι με μακαρόνια από τη μαμά του, που του στέλνει πολλές φορές φαγητό, τα κορίτσια ροκάνισαν κάτι ρυζογκοφρέτες και όλοι μαζί καταναλώνουν άφθονα φρούτα. Μία από αυτές τις μέρες είδαν μια συναυλία σε live streaming με φίλους τους, οι οποίοι παρήγγειλαν φαγητό απέξω, ενώ οι τρεις συγκάτοικοι προτίμησαν να φτιάξουν σαλάτες με πολλά και διάφορα υλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan μουσακάς με μελιτζάνες και φακέςVegan μουσακάς με μελιτζάνες και φακές

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram
Για ψώνια στη λαϊκή της Καλλιδρομίου

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram
«Αγοράζουμε όλα τα πρασινικά σε μεγάλες ποσότητες»

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

Για ψώνια στη λαϊκή της Καλλιδρομίου

Παρατηρώ ότι η λίστα με τη μαναβική που πρόκειται να ψωνίσουν από τη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου, την οποία επισκέπτονται ανελλιπώς κάθε Σάββατο, είναι μικρή, δεδομένου ότι οι ίδιοι δηλώνουν φαγανοί. «Αγοράζουμε επίσης βιολογικά φρούτα και ζαρζαβατικά από έναν παραγωγό που μας τα φέρνει σπίτι με το βανάκι του», μου διευκρινίζουν. Στη λαϊκή παρατηρώ ότι την πιάνουν από την αρχή της και με ένα πρώτο πέρασμα τσεκάρουν τιμές. «Συνήθως πηγαίνουμε αργά, για να πετύχουμε καλύτερες τιμές», μου λένε. Ξέρουν ποιοι παραγωγοί έχουν ταυτόχρονα οικονομικά και καλά προϊόντα, και τους προτιμούν. «Αγοράζουμε όλα τα πρασινικά σε μεγάλες ποσότητες», μου εξηγεί η Θάλεια. «Κι ύστερα αφιερώνουμε μία ημέρα για να τα καθαρίσουμε, να τα πλύνουμε, να τα κόψουμε και να τα τακτοποιήσουμε σε τάπερ που θα μοιράσουμε στο ψυγείο και στην κατάψυξη ανάλογα με το είδος του λαχανικού. Έτσι κάνουμε εξοικονόμηση χρόνου και μαγειρεύουμε πιο εύκολα». Στα τροφοντούλαπά τους έχουν πάντα από όλα τα μπαχαρικά και φροντίζουν να μην τους λείπει η ξηρά τροφή: όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, νουντλς, κ.ά. Ο μπαμπάς της Κατερίνας τους στέλνει για να έχουν πάντα μέλι και ταχίνι, ενώ και οι τρεις έχουν δικό τους λάδι από τις οικογένειες τους. Έτσι, όταν έχουν στη διάθεση τους φρέσκα προϊόντα, υπάρχουν πάντα διαθέσιμες οι βάσεις για να μαγειρέψουν εύκολα, γρήγορα και νόστιμα.

εμιστά μανιτάρια πορτομπέλο
Ο Γιώργος, η Κατερίνα και η Θάλεια

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram
Γεμιστά μανιτάρια πορτομπέλο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓεμιστά μανιτάρια πορτομπέλοΓεμιστά μανιτάρια πορτομπέλο

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

Αναμνήσεις

ΚΑΤΕΡΙΝΑ: «Από μικρή, με την οικογένειά μου δεν τρώγαμε πολύ κρέας, αλλά είχαμε ένα δομημένο πρόγραμμα. Τις Κυριακές είχαμε μπάρμπεκιου και, πέρα από το κρέας, ψήναμε και λαχανικά. Τα Σάββατα είχαμε κάποιο σπουδαίο πρωινό, π.χ. πάνκεϊκ, cinnamon rolls, French toast. Παρασκευές και Δευτέρες είχαμε όσπρια και το βράδυ κάναμε πίτσα. Λαδερά και κοτόπουλο οπωσδήποτε κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα. Στρώναμε τραπέζι και τρώγαμε κάθε μεσημέρι όλοι μαζί με τους γονείς μου. Η μαμά μου, που είναι από τη Νέα Υόρκη, πάντα με εμπιστευόταν και θεωρούσε τη γνώμη μου σπουδαία, οπότε κι εγώ αγάπησα τη μαγειρική. Όταν σκέφτομαι μαγειρική, έχω στον νου μου την κουζινομηχανή που κουβάλησαν μαζί τους οι γονείς μου από την Αμερική. Την έχω συνδυάσει και με τα γλυκά που μου αρέσουν πολύ. Περίμενα πώς και πώς να βγει ο “Γαστρονόμος”, τον ξεφύλλιζα μια γρήγορη και το πρώτο που διάβαζα ήταν πάντα η στήλη με τα γλυκά του Παρλιάρου. Πρόσφατα μάλιστα τον γνώρισα!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝουντλς λαχανικώνΝουντλς λαχανικών

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

ΓΙΩΡΓΟΣ: «Στο σπίτι με τους γονείς μου πάντα μαγειρεύαμε καθημερινά. Τρώγαμε πολλά όσπρια και λαχανικά, κι επειδή τότε δεν μου άρεσε καθόλου να βλέπω μεγάλα κομμάτια λαχανικών, π.χ. μαϊντανό και κρεμμύδια, η μαμά τα έκανε φουλ ψιλοκομμένα. Τρώγαμε μία φορά την εβδομάδα κρέας, χρησιμοποιούσαμε πολύ λάδι και σχεδόν καθόλου βούτυρο, ποτέ μαγιονέζα και μπεσαμέλ, γιατί δεν τα προτιμούσε ο μπαμπάς, κι ήμασταν ταγμένοι στη μεσογειακή διατροφή. Αν λέγαμε στη μητέρα μας ότι κάτι δεν θέλουμε να το φάμε, εκείνη μας έλεγε δοκιμάστε το κι αν δεν σας αρέσει, φτύστε το. Κι έτσι δοκιμάσαμε τα πάντα. Στο χωριό μου πηγαίναμε τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο και φέρναμε από εκεί λαχανικά που καλλιεργούσε η γιαγιά ή μαζεύαμε από τη φύση, π.χ. οβριές. Κάποια στιγμή αποφάσισα να κόψω το κρέας. Αυτό ήταν το 2016. Έκτοτε, όποτε πηγαίνω στους γονείς μου, η μητέρα μου μαγειρεύει χωρίς κρέας κι έτσι σταδιακά μειώθηκε και σε εκείνους η κατανάλωση κρέατος, χωρίς φυσικά να τους το επιβάλω, κι είναι πολύ ωραίο αυτό. Κόβοντας το κρέας, έμαθα να εκτιμώ πολύ κάποια φαγητά, όπως τις φακές, που δεν τις έτρωγα, κι έλεγα στη μάνα μου θα τις φάω μόνο αν με ταΐσεις εσύ».

Ένας (μαγειρεύει) για όλους και όλοι για έναν
Vegan pancakes, με μαρμελάδα φράουλα

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram
Ένας (μαγειρεύει) για όλους και όλοι για έναν

ΘΑΛΕΙΑ: «Τρώω πάντα πρωινό, από παιδί το έμαθα αυτό. Ακόμα κι αν έχω στήσει τους πάντες, δεν υπάρχει περίπτωση να παραλείψω το πρωινό μου, το οποίο θέλω να έχει απ’ όλα: και φρούτο, και αλμυρό, και γλυκό. Αυτό που δεν μου αρέσει καθόλου είναι να μη γνωρίζω από πού προέρχονται αυτά που τρώω. Αυτά που βρίσκουμε σε ορισμένους πάγκους στη λαϊκή και στο σούπερ μάρκετ είναι από μεγάλες παραγωγές και δεν γνωρίζεις τι διαχείριση έχει γίνει και τι ποιότητας είναι. Έτσι βρήκα τα τελευταία χρόνια έναν παραγωγό που ξέρω ότι κάνει φυσική καλλιέργεια και μας φέρνει στο σπίτι ποιοτικά προϊόντα. Πάντα έτρωγα πάρα πολλά λαχανικά και, όταν ήρθα φοιτήτρια, δεν έτρωγα και τόσο κρέας, ακόμα κι όταν ήμουν μόνη μου. Από παιδί έχω μάθει να γνωρίζω τα πάντα για τα υλικά που χρησιμοποιούσαμε στο μαγείρεμα στο σπίτι μας, στην Κρήτη. Ειδικά στο κρέας λοιπόν, προσέχω πολύ τι ποιότητα θα φάω. Έχω προσπαθήσει να το κόψω, αλλά νιώθω ότι το χρειάζομαι και έτσι θα φάω σίγουρα μία φορά τον μήνα. Αν πάω στο Ηράκλειο και μου έχει η γιαγιά μου κουνελάκι, δεν υπάρχει περίπτωση να πω όχι, γιατί είναι μέλι. Και σίγουρα τα γαλακτοκομικά δεν θα μπορούσα να τα στερηθώ. Αυτό που αναπολώ από την Κρήτη είναι εκείνος ο απλός μεζές με τυρί, ελιά, παξιμάδι, μία ντομάτα με λίγο αλάτι και λίγο λάδι. Στην Κρήτη αυτό υπάρχει παντού».

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

«Τρώμε όλοι μαζί και τσουγκρίζουμε»

«Όταν είμαστε όλοι μαζί στο σπίτι, τρώμε παρέα στο τραπέζι της κουζίνας ή του σαλονιού. Όμως αυτό δεν συμβαίνει και πολύ συχνά. Αναψυκτικά δεν πίνουμε, παρά μόνο κρασί και ρακή που στέλνουν οι γονείς της Θάλειας».
Το βράδυ έχουν τη συνήθεια να τρώνε πιο μετρημένα. «Εκτός κι αν μας κάτσει καμιά βαριά λιγούρα για ποπ κορν, μακαρονάδα και παγωτό», λέει γελώντας η Κατερίνα. «Προσέχουμε να τρεφόμαστε σωστά και να μην παραλείπουμε γεύματα, για το καλό της υγείας μας κυρίως, παρά από άποψη θερμίδων».

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan pancakes με μαρμελάδα φράουλαVegan pancakes με μαρμελάδα φράουλα

Τα μυστικά τους

– Με τα φθηνά μήλα που βρήκαν στην αγορά έκαναν μια σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη, με λίγη κανέλα, που διατηρείται στο ψυγείο για πολύ καιρό. Κάπως έτσι αξιοποιούν και τα υπερώριμα φρούτα που έχουν ξεμείνει στο ψυγείο τους. «Τα κάνουμε μαρμελάδες, χυμούς, σμούθι με τζίντζερ κ.ά. Φτιάχνω κι ένα είδος φρουτόκρεμας με πολλά στερεά φρούτα, η οποία είναι παχιά σε υφή, κι όσο πιο παλιά είναι τα φρούτα, τόσο πιο γλυκιά είναι. Την τρώμε για πρωινό μαζί με τα κορν φλέικς μας», λέει η Κατερίνα.
– Τους τρομάζει το food waste και το πόσο φαγητό πετάει ο κόσμος στα σκουπίδια. Και οι τρεις έμαθαν από τα σπίτια τους να μην πετούν φαγητό και το έχουν κανόνα απαράβατο. Διαχειρίζονται σωστά τις ποσότητες. Μαγειρεύουν τα απογεύματα που επιστρέφουν από τις υποχρεώσεις τους και κάνουν φαγητό για δύο ημέρες, ώστε να μη χρειάζεται να βρίσκονται διαρκώς στην κουζίνα.
– Κάνουν διάφορα κόλπα για να παραλλάξουν το χθεσινό φαγητό, αν τύχει και τους μείνει. Για παράδειγμα, όταν τους είχαν περισσέψει λίγα όσπρια, τα ανακάτεψαν με ρύζι κι έγινε ένα καινούργιο φαΐ.
– Η γιαγιά της Θάλειας τους είχε στείλει τα Χριστούγεννα πολλά κιλά μελομακάρονα από την Κρήτη, κι όταν βαρέθηκαν να τα τρώνε, τα έτριψαν και τα έκαναν βάση για vegan γλυκό με σοκολάτα και τσίλι.
– Τις προάλλες περίσσεψε γέμιση από τα παπουτσάκια και μαζί με λίγη μπεσαμέλ έφτιαξαν λαζάνια, που τα πήραν σε ταπεράκι και στη δουλειά.
– «Τον ζωμό από το σπανάκι που χρησιμοποιήσαμε στη σπανακόπιτα τον κρατήσαμε και τον αξιοποιήσαμε στο κριθαράκι της επόμενης ημέρας», λέει η Θάλεια.

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

Όχι, δεν μαγειρεύουν οι νέοι όπως στο instagram

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT