ΕΛΛΑΔΑ

Τυροκομείο Μυκόνου Κουκάς: Το σούπερ παραντάις της μυκονιάτικης τυροκομίας

Σε ένα νησί που έχει «τερματίσει» στο κεφάλαιο «τουρισμός», η οικογένεια του Μυκονιάτη τυροκόμου Θοδωρή Κουκά φτιάχνει τα παραδοσιακά τυριά του τόπου, καταφέρνοντας μάλιστα να μπει στις λίστες των καλύτερων εστιατορίων.

08.08.2024
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Τυροκομείο Μυκόνου Κουκάς: Το σούπερ παραντάις της μυκονιάτικης τυροκομίας

Το να συνεχίζεις να παράγεις σε ένα νησί που έχει «τερματίσει» στο κεφάλαιο «τουρισμός», να ασχολείσαι με το να αυξάνεις το ζωικό κεφάλαιο και να επιμένεις να φτιάχνεις τα παραδοσιακά τυριά του τόπου σου, καταφέρνοντας μάλιστα να μπουν στις λίστες των καλύτερων εστιατορίων του νησιού και όχι μόνο, είναι σπουδαίο κατόρθωμα και αληθινό case study.

H φάρμα με τις αγελάδες τους μετατρέπεται σε μία από τις μεγαλύτερες των Κυκλάδων με πάνω από 370 ζώα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο κεφαλοτύρι δεν είναι μόνο για τα μακαρόνια!Αυτά τα 15 κεφαλοτύρια δεν είναι μόνο για τα μακαρόνια! Η οικογένεια του Μυκονιάτη τυροκόμου Θοδωρή Κουκά είναι αγελαδοτρόφοι και τυροκόμοι αναντάμ παπαντάμ, κι ο ίδιος απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Το σύγχρονο, μικρό τυροκομείο τους λειτουργεί επίσημα από το 2009 και παράλληλα η φάρμα με τις αγελάδες τους μετατρέπεται σε μία από τις μεγαλύτερες των Κυκλάδων με πάνω από 370 ζώα. Διαθέτουν αρμεκτήρια ελεγχόμενα κι έχουν απόδοση περίπου 4,5 τόνους αγελαδινό γάλα ημερησίως, το οποίο ολόφρεσκο μπαίνει στο τυροκομείο για να παραγάγουν τα μυκονιάτικα τυριά, ξινότυρο, τυροβολιά, πετρωτή και την περίφημη ΠΟΠ κοπανιστή, λεπτή και καλοφτιαγμένη, με γεύση ήπια τσουχτερή. Η γκάμα τους περιλαμβάνει και εκπληκτική γραβιέρα δεκαοχτάμηνη και οχτάμηνη, ανθότυρο, αφρουδένιο γιαούρτι κ.ά. Με τον ακραίο αριθμό αφίξεων από το εξωτερικό στη Μύκονο, θα λέγαμε ότι οι Κουκάδες κυριολεκτικά εξάγουν στον τόπο τους.

Το σύγχρονο, μικρό τυροκομείο τους λειτουργεί επίσημα από το 2009.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα παραδοσιακά ελληνικά αλοιφώδη τυριά: Όσα πρέπει να ξέρετε και πώς να τα χαρείτεΤα παραδοσιακά ελληνικά αλοιφώδη τυριά: Όσα πρέπει να ξέρετε και πώς να τα χαρείτε

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT