ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η αληθινή ζωή των Κυκλάδων: Οι σπάνιες μανούρες της Φολεγάνδρου

Ένα φωτορεπορτάζ στο οικογενειακό τυροκομείο του Δημήτρη Σιδερή στο Λιβάδι της Φολεγάνδρου, με μπόλικα στιγμιότυπα-κομμάτι της αληθινής ζωής των Κυκλάδων, που επιβιώνει πίσω από τη μαρκίζα του τουρισμού.

22.08.2024
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Η αληθινή ζωή των Κυκλάδων: Οι σπάνιες μανούρες της Φολεγάνδρου

Η υφή της σαν γινωμένο μανούρι, η γεύση της ώριμη και βαθιά, λιώνει στο στόμα και αφήνει μια ανάμνηση από χλωρά καρύδια, καβουρδισμένο βούτυρο και προζύμι. Κομμένη σε φέτες, σε ένα μικρό πιατάκι, γιατί δεν είναι για χόρταση, μας τη σέρβιραν στο Σικ, ένα εστιατόριο στη Χώρα της Φολεγάνδρου, που το έχει η οικογένεια του τυροκόμου Δημήτρη Σιδερή. «Τη μανούρα την ωριμάζω για δύο μήνες. Άμα ξεραθεί κι άλλο, την τρίβουμε για τα ματσάτα. Κάνουμε και σουρωτό (η ξινομυζήθρα της Φολεγάνδρου), το καλοκαιρινό μας τυρί, που το βάζουμε στις ντοματοσαλάτες και στην καλασούνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ ώρα του βοσκούH αληθινή ζωή των Κυκλάδων: Νάξος, η ώρα του βοσκού*

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ κυκλαδίτικη γαστρονομία θα έπρεπε να είναι ήδη brand nameΗ κυκλαδίτικη γαστρονομία θα έπρεπε να είναι ήδη brand name

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο βουνίσιο Αρσενικό Νάξου έγινε ΠΟΠ27 κυκλαδίτικα τυριά που πρέπει να δοκιμάσετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαφεπαντοπωλείο της Ειρήνης, Φολέγανδρος: Στη Μπούκλα για ματσάτα που χορταίνουν και το μάτιΚαφεπαντοπωλείο της Ειρήνης, Φολέγανδρος: Στη Μπούκλα για ματσάτα που χορταίνουν και το μάτι Το τυροκομείο του παράγει καθέτως. Σπέρνει κριθάρια, βρώμες και βίκους για να τρώνε τα προβατάκια – «γιατί για να έρθουν εδώ οι ζωοτροφές, η τιμή τους σχεδόν διπλασιάζεται». Με την κοπριά τους λιπαίνει τα χωράφια να γίνουν καρπερά. Λιγοστό το γάλα που βγάζει, αρκεί για να παράγει 500 κιλά τυρί τον χρόνο. Το μικρό τυροκομείο του στο Λιβάδι, δίπλα στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, είναι το μόνο στο νησί με άδεια οικοτεχνίας και παράγει αιγοπρόβεια τυριά με παραδοσιακό τρόπο και σύγχρονο εξοπλισμό, με τη φίρμα Λιβάδι. Τα απολαμβάνουν όσοι τυχεροί περνούν από το νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυροκομείο Μυκόνου Κουκάς: Το σούπερ παραντάις της μυκονιάτικης τυροκομίαςΤυροκομείο Μυκόνου Κουκάς: Το σούπερ παραντάις της μυκονιάτικης τυροκομίας

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT