Υπαίθριες μελιτζάνες βρίσκουμε στην αγορά από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Όμως, πολλοί επαγγελματίες αλλά και οικιακοί μάγειρες συμφωνούν στο ότι όσο φθινοπωριάζει ο καιρός, τόσο πιο γευστικές είναι οι μελιτζάνες.
Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως μας εξηγεί ο βιοκαλλιεργητής Γιάννης Μέλλος, «το φθινόπωρο είναι πιο μέτριες οι θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια πιο ήπια, άρα το φυτό σταματάει τον ξέφρενο ρυθμό με τον οποίο λειτουργούσε μέσα στο καλοκαίρι και δουλεύει πιο ανθρώπινα». Ο φυσιολογικός ρυθμός ανάπτυξης του φυτού έχει ως αποτέλεσμα να προλαβαίνουν να μεγαλώνουν οι καρποί πιο σωστά, να γεμίζουν με σάκχαρα και να γίνονται πιο συμπαγείς. Έτσι, και η σάρκα της μελιτζάνας απορροφά λιγότερο λάδι.
Αντίθετα, την άνοιξη (σ.σ.: οπότε φυτεύονται τα φυτά, για να υπάρξει παραγωγή νωρίς το καλοκαίρι) ο καιρός από κρύος γίνεται όλο και πιο ζεστός, δηλαδή από αργό ρυθμό ανάπτυξης πάμε σε ολοένα και πιο έντονο και στο τέλος φρενήρη, με αποτέλεσμα το φυτό να μην μπορεί να «γεμίσει» τον καρπό με σάρκα. Έτσι, γίνεται σαν αφρός. Να σκεφτείς, 10 μελιτζάνες του ίδιου όγκου ζυγίζουν 20% λιγότερο νωρίς το καλοκαίρι από ό,τι το φθινόπωρο».