ΕΛΛΑΔΑ

Η αληθινή ζωή των Κυκλάδων: Γυναίκα τυροκόμος ετών 40, στη Μάρπησσα της Πάρου

Ένα φωτορεπορτάζ με στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της Κατερίνας Μόσχου από την Πάρο, στα βοσκοτόπια, στον στάβλο και στο τυροκομείο, όπου φτιάχνει γραβιέρα, τουλουμοτύρι και άλλα πολλά.

29.08.2024
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Γυναίκα τυροκόμος ετών 40

«Δεν θεωρώ ούτε ότι είμαι ούτε ότι κάνω κάτι σπουδαίο» λέει, αλλά πιστεύω πως και η ίδια αναγνωρίζει τη σημασία και τον ρόλο της σε ένα νησί που μεταλλάσσεται από τον τουρισμό. Η Κατερίνα Μόσχου, μεγαλωμένη στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Μάρπησσα, με σπουδές και μεταπτυχιακό από το Γεωπονικό, εργάστηκε για χρόνια ως διευθύντρια ποιοτικού ελέγχου σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία πριν εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί της καταγωγής της. Είχε αποφασίσει πως θα φτιάξει τυροκομείο ο κόσμος να χαλάσει. Το κατάφερε, παρά τις δεκάδες αγκυλώσεις του δημοσίου, το μπούλινγκ που δέχτηκε ως «εξωγήινη» αυτοδημιούργητη νεαρή γυναίκα τυροκόμος στην επαρχία και τις τρικλοποδιές του μαζικού τουρισμού της Πάρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυροκομείο Μυκόνου Κουκάς: Το σούπερ παραντάις της μυκονιάτικης τυροκομίαςΤυροκομείο Μυκόνου Κουκάς: Το σούπερ παραντάις της μυκονιάτικης τυροκομίας

Το τυροκομείο της άνοιξε το 2018, όταν εκείνη ήταν 34 χρονών, και σταδιακά έφτιαξε δικό της κοπάδι, που σήμερα αριθμεί περί τα τριακόσια ανθεκτικά κατσικάκια ντόπιας ράτσας. Ο στάβλος της, το μικρό αρμεχτήριο και τα βοσκοτόπια βρίσκονται στην Αγία Αναστασία της Μάρπησσας, και τα χωράφια με τις ζωοτροφές τους στον Κάμπο των Μαρμάρων. Τυροκομεί από Μάρτη μέχρι Νοέμβρη γύρω στους 70 τόνους γάλα τον χρόνο και παράγει περί τους 10 τόνους τυριά: τουλουμοτύρι και γραβιέρα σε ελαιόλαδο που παρόμοια έκανε και η γιαγιά της, γραβιέρα, μυζήθρα φρέσκια, ανθότυρο ξηρό, ξινομυζήθρα και γιαούρτι. Δίπλα στις παγολεκάνες έχει ένα παρκοκρέβατο όπου χουζουρεύει το μωράκι της. «Όταν κοιμάται, της ψιθυρίζω “να ξέρεις πως είσαι δυνατή και μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις στη ζωή χωρίς να σου πει κανείς όχι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ ώρα του βοσκούH αληθινή ζωή των Κυκλάδων: Νάξος, η ώρα του βοσκού*

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT