ΕΛΛΑΔΑ PROMOTED

Ένα Κρητικό κάλεσμα, της γης και της θάλασσας

Η Lidl Ελλάς γιόρτασε τα 25 χρόνια παρουσίας της στην Ελληνική αγορά με ένα τραπέζι γεμάτο Ελλάδα που σχεδίασε ο Γαστρονόμος και επιμελήθηκε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου.

04.10.2024
Ένα Κρητικό κάλεσμα, της γης και της θάλασσας

Στον φιλόξενο όρμο του Daios Cove στην Κρήτη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Culinary Journeys, η Lidl Ελλάς πραγματοποίησε στις 14 Σεπτεμβρίου μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση για να γιορτάσει τα 25 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα. Ήταν μια γιορτή απίστευτα νόστιμη και βαθιά συγκινητική, με τη φροντίδα του «Γαστρονόμου» και του σεφ Λευτέρη Λαζάρου. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του προσώπου. Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας εξαιρετικός μάγειρας αλλά κι ένας γοητευτικός παραμυθάς. Μιλάει και κρέμεσαι από τα χείλη του. Και όταν δεν μιλάει, «μιλάει» το φαγητό του. Γνώρισε την αυγή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής, τότε που ξεμύτισαν πολλά καλά ελληνικά εστιατόρια και μάγειρες που αργότερα έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας. Ο ίδιος είναι άλλωστε ένας από αυτούς, ο πρώτος Έλληνας σεφ που πήρε αστέρι Michelin μαγειρεύοντας ελληνικά. Υπάρχει άραγε κάποιος καταλληλότερος για να φέρει σε πέρας μια εκδήλωση με θέμα «Ιστορίες Ελληνικής Γεύσης»;

Τέτοιες ιστορίες μάς αφηγήθηκε πολλές εκείνη την ημέρα, μέσα από μια αλληλουχία συναρπαστικών γεύσεων. Ακολουθώντας τις αρχές της τοπικότητας και της βιωσιμότητας και αξιοποιώντας ποιοτικά τοπικά προϊόντα που βρίσκουμε στα καταστήματα Lidl, ο σεφ μαζί με την ομάδα του «Γαστρονόμου» σχεδίασε κάτι μοναδικό: ένα μενού βαθιά ελληνικό, με πολλή Κρήτη και άλλη τόση Ελλάδα, στο οποίο η γη και η θάλασσα αντιπροσωπεύονταν εξίσου.

Μια γιορτή για τους Έλληνες παραγωγούς μας

Γιώργος Μπριλάκης, Γενικός Διευθυντής του Ξενοδοχείου Daios Cove, Martin Brandenburger, CEO και Πρόεδρος της Διοίκησης της Lidl Ελλάς, Λευτέρης Λαζάρου, Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Βιωσιμότητας της Lidl Ελλάς, Ιωάννης Καρανάτσιος, Chief Commercial Officer της Lidl Ελλάς.

Το καλωσόρισμα έγινε στο Crystal Box, στην κορυφή του λόφου στον οποίο απλώνεται το ξενοδοχείο, με θέα τον όρμο από ψηλά. Εκεί, μας υποδέχτηκε ο CEO και Πρόεδρος της Διοίκησης της Lidl Ελλάς, Martin Brandenburger, ο οποίος έθιξε τη σημασία της επετείου των 25 ετών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Μετά από 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, νιώθουμε και είμαστε στα καλύτερά μας». Τόνισε επίσης πόσο σημαντική είναι για τη Lidl η αρχή της βιωσιμότητας που συνδέεται άμεσα με τη στήριξη προς τους ντόπιους παραγωγούς. Η διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Βιωσιμότητας της Lidl Ελλάς, Βασιλική Αδαμίδου, συμπλήρωσε ότι «σήμερα δεν είναι ακόμα μία γιορτή για τα 25 χρόνια, αλλά μια γιορτή για τους παραγωγούς μας. Χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν τίποτα». Στη συνέχεια, ο Chief Commercial Officer της εταιρείας, Ιωάννης Καρανάτσιος, παρέθεσε κάποια εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία: «Το περασμένο έτος, οι εξαγωγές της Ελλάδας στον χώρο των τροφίμων και ποτών έφτασαν τα 9,1 δισεκατομμύρια. Στον όμιλο Lidl έχουμε καταφέρει οι Έλληνες προμηθευτές μας να εξάγουν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου ελληνικών εξαγωγών, ένα εντυπωσιακό νούμερο!». Παράλληλα, στους δίσκους περνούσαν νόστιμοι μεζέδες για την όρεξη διά χειρός Λαζάρου, παρασκευασμένοι με εκλεκτά προϊόντα της Lidl Ελλάς, κυρίως δε προϊόντα από τους Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία. Μία από τις ωραίες εκπλήξεις της ημέρας ήταν το ότι 21 από αυτούς τους παραγωγούς έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση. Ήταν μια πολύ δυνατή στιγμή, όταν ένας εξ αυτών, ο κ. Μαλαματάκης από την εταιρεία Creta Foods, πήρε τον λόγο: «Είμαστε ο πρώτος προμηθευτής από την Κρήτη που συνεργάστηκε με τη Lidl και ο πρώτος που παρέδωσε προϊόν στις καινούργιες τότε αποθήκες της στη Σίνδο, το 1998. Έχουμε κάνει μια πορεία μαζί 25 ετών. Για εμάς η συνεργασία αυτή ήταν καθοριστική για την ανάπτυξή μας. Μας άνοιξε πόρτες και κάποια στιγμή προμηθεύαμε πάνω από 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Η Lidl έχει δύο χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει: Ενδιαφέρεται πραγματικά για την ποιότητα και όχι μόνο το λέει, αλλά και το πιστεύει, το εφαρμόζει και κάνει ό,τι μπορεί για να έχει την καλύτερη ποιότητα στην πιο ανταγωνιστική τιμή. Το δεύτερο είναι πως είναι ένας πραγματικός συνεργάτης, που μας στήριξε σε δύσκολες εποχές, μέσα στην κρίση».

Οι Έλληνες παραγωγοί και προμηθευτές της Lidl Ελλάς που παρευρέθηκαν στη γιορτή.

Στο τέλος, όλοι μαζί οι παραγωγοί παρατάχθηκαν για μια αναμνηστική φωτογραφία. Ο ένας πλάι στον άλλο, σαν μια γροθιά, αντιπροσώπευαν ό,τι πιο υγιές και χαρούμενο έχει να επιδείξει η κρητική αγροτική παραγωγή και όχι μόνο. Μια παρέα ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, που παλεύουν με το χώμα και τον καιρό, δεμένοι στο άρμα της παράδοσης, αλλά χωρίς να τους λείπει η δημιουργική ορμή και η μοντέρνα επιχειρηματική ματιά. Τα προϊόντα τους κουβαλούν τον μόχθο των γονιών και των παππούδων τους, το τερουάρ και την ψυχή κάθε τόπου και εκφράζουν με τα πιο ζωηρά χρώματα την ελληνική ποιοτική παραγωγή τροφίμων.

Όταν ο Λευτέρης Λαζάρου πήρε τον λόγο και μίλησε με ενθουσιασμό για τα προϊόντα τους, είδαμε να καθρεφτίζεται στο πρόσωπό τους η περηφάνια αλλά και μια βαθιά, απροσποίητη σεμνότητα. Έκδηλη ήταν όμως και η χαρά και η έκπληξή τους όταν δοκίμασαν τα πιάτα του σεφ στο τραπέζι που ακολούθησε στο εστιατόριο Taverna του ξενοδοχείου, όπου είδαν τα προϊόντα τους να γίνονται μέρος ενός μενού υψηλής γαστρονομίας. Κριθαροκούλουρα και παξιμάδια, τυριά και ελαιόλαδο, σιουφιχτά αλλά και αβοκάντο, αυτά κι άλλα πολλά κρητικά καλούδια βρήκαν μια θέση στα πιάτα του Λαζάρου, μπλέκοντας με άλλα προϊόντα σε ένα τραπέζι που μύριζε Ελλάδα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ένα μενού της γης και της θάλασσας

Στην γιορτή για τα 25 χρόνια παρουσίας της Lidl Ελλάς στην Ελλάδα, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου ετοίμασε ένα μενού που μύριζε Ελλάδα, αξιοποιώντας προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς και προμηθευτές της Lidl.

Το καλωσόρισμα έγινε με ντάκο, λίγο διαφορετικό… με φιστίκι!

Ο τραχανάς του Λαζάρου είχε μέσα και γαρίδες.

Φάβα με φιλέτο λαβράκι. Ξανά η γη και η θάλασσα σε αρμονία.

Σιουφιχτά με μοσχαρίσια ελιά και φουρνιστή σάλτσα με μέλι.

Το επιδόρπιο του pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη πάντρευε το ανθότυρο Κρήτης με τα χαρουποπαξίμαδα, τον ελληνικό καφέ, τα σύκα και τις σταφίδες.

Με το πρώτο πιάτο δόθηκε ο τόνος. Ένας κρητικός ντάκος με φιστίκια ήταν το τέλειο καλωσόρισμα. Στη συνέχεια, ο κ. Λαζάρου μάς εξέπληξε με έναν μελωμένο τραχανά, τον οποίο συνόδευσε με γαρίδες και σάλτσα γραβιέρας, και συνέχισε στο ίδιο τέμπο παντρεύοντας γη με θάλασσα σε μια φάβα με φιλέτο λαβράκι. Ακολούθησαν τα συναρπαστικά σιουφιχτά με μοσχαρίσια ελιά και σάλτσα ντομάτας φούρνου με μέλι. Ιδιαίτερα ενθουσιώδης ήταν και η υποδοχή του επιδορπίου, που ετοίμασε ο pastry chef Θοδωρής Μωυσίδης, μιας μους από ανθότυρο Κρήτης με μπισκότο από χαρουποπαξίμαδο, σορμπέ σύκο, κρεμέ από ελληνικό καφέ και σάλτσα σταφίδας!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT