ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αρνάκι Λήμνου μπήκε στη λίστα με τα ΠΓΕ προϊόντα

Το αρνάκι του νησιού είναι η νέα ελληνική προσθήκη στη λίστα που αναγνωρίζει την επίδραση των τόπων και των παραδόσεών τους στην παραγωγή.

18.10.2022
Το αρνάκι Λήμνου μπήκε στη λίστα με τα ΠΓΕ προϊόντα

Αν έχεις δοκιμάσει αρνάκι κασπακινό, το ντόπιο αρνάκι φούρνου, με πιλάφι, σκεπασμένο με καλαθάκι Λήμνου, δεν το ξεχνάς. Από τα χαρακτηριστικά προϊόντα ενός τόπου με αγροτοκτηνοτροφική παράδοση, το αρνί της Λήμνου είναι φημισμένο για τη νοστιμιά και την τρυφεράδα του. Πλέον έχει και τη βούλα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στις 3/10/2022, την ένταξή του στη λίστα με τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Η ονομασία «αρνάκι Λήμνου» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για κρέας που προέρχεται από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στη Λήμνο και τον γειτονικό Άγιο Ευστράτιο, ηλικίας 60-120 ημερών και βάρους μεγαλύτερου από 10 κιλά, η διατροφή των οποίων βασίζεται στη χλωρίδα της περιοχής.

Όπως μας είπε ο Πέτρος  Ανδρουλάκης, Κτηνίατρος, Τεχνολόγος, Υγιεινολόγος και Μικροβιολόγος Τροφίμων, Διδάκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, το γραφείο του οποίου διαμόρφωσε τον φάκελο της πρότασης που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η σχετική αίτηση έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία, από ντόπιους παραγωγούς που ήθελαν να δώσουν μια υπεραξία σε ένα ακόμη τοπικό προϊόν –μετά το καλαθάκι Λήμνου και τη φέτα, που είναι ήδη ΠΟΠ και παράλληλα με το μελίχλωρο, που διεκδικεί κι εκείνο την ένταξή του στα ΠΟΠ προϊόντα– και υπογράφηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού. Η διαδικασία ξεκίνησε το 2016. Για να ολοκληρωθεί ο φάκελος της αίτησης, ο οποίος κατατέθηκε το 2018, χρειάστηκαν δύο χρόνια μελέτης και πάνω από 15 ειδικοί επιστήμονες – είναι πάνω από 4.000 σελίδες. Το πίστευαν πολύ το προϊόν: «όλον αυτόν τον καιρό το γευτήκαμε πολλές φορές και ήμασταν σίγουροι ότι πηγαίναμε με κάτι δυνατό στο χέρι», επισημαίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτη Λήμνο κερνούν βενιζελικά, φελόπιτες και μουστοκούλικαΣτη Λήμνο μάθαμε να φτιάχνουμε βενιζελικά, σαμσάδες και κατιμέρια

Όπως σημειώνεται και στον φάκελο, τα αρνάκια της Λήμνου έχουν υψηλό ποσοστό ενδομυικού λίπους, που φτάνει το 10-15%. «Είναι κρεατωμένα, τρυφερά, γεγονός που οφείλεται στον τόπο στον οποίο έχουν γεννηθεί και στον τρόπο εκτροφής τους, λέει, ο κ. Ανδρουλάκης, και προσθέτει ότι ντόπιοι θέλουν το αρνάκι τους ώριμο σχετικά, βαρύ,13-14 κιλά. «Αν άλλα αρνάκια έχουν μάθει να περπατάνε στα άγρια βουνά για να βρίσκουν λίγο χορταράκι, το εν λόγω το αρνί είναι, να το πούμε έτσι, ένας… τεμπέλης που κυκλοφορεί σε ίσιους λειμώνες κι αυτό έχει επηρεάσει τα χαρακτηριστικά του», συμπληρώνει, εξηγώντας τη διαφορετική σωματική διαμόρφωση των ζώων σε σχέση τόσο με άλλα ζώα που ζουν ενσταβλισμένα όσο και με άλλα που ζουν σε υψηλότερα υψόμετρα. «Όταν μιλάμε για το Λημνιό πρόβατο δεν μιλάμε για φυλή, όπως ας πούμε για το “καλαρρύτικο” ή για το “σαρακατσάνικο”. Όπως  αναφέρεται και στην αίτηση, το κυρίαρχο “αίμα” είναι της Λέσβου, με κάποια μικρή επιρροή από τη φυλή της Χίου. To στοιχείο διαφοροποίησης για τα αρνάκια που εκτρέφονται στα δυο νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι η μακροχρόνια επίδραση του περιβάλλοντος στην παραγωγή τους: η γη, το κλίμα, τα εδώδιμα φυτά και βότανα, η αλατότητα, μια που πρόκειται για νησιωτική περιοχή, ο ημιεκτατικός τρόπος προβατοτροφίας του νησιού. Τα κοπάδια δεν είναι μετακινούμενα, οι μονάδες παραγωγής είναι μικρές και τα κρεατοπαραγωγικά όπως και τα γαλακτοπαραγωγικά αποτελέσματα πολύ καλά».

Όλη η παραγωγική διαδικασία πρέπει ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί στη Λήμνο, από τη γέννηση των ζώων μέχρι τη σφαγή τους. Μεγαλωμένα στις συνθήκες που έχουν καθοριστεί, υπό τον έλεγχο του ΕΛΟΓΑΚ και του AGROCERT, τα αρνάκια θα φύγουν από το σφαγείο με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από ό,τι μας είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ήδη από την κατάθεση του φακέλου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον: «παρότι το εν λόγω κρέας είναι περιορισμένης παραγωγής, κι ήταν ήδη γνωστό κι εξαντλείτο, η αναγνώρισή του ως ΠΓΕ προσθέτει μια υπεραξία στο προϊόν σημαντική για τον παραγωγό αλλά και για εκείνον που το εμπορεύεται».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT