ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυγά: πώς τα αποθηκεύουμε με ασφάλεια;

Eγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με την ΕFSA (European Food Safety Authority), την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων με ερωτήσεις στη δρ Valentina Rizzi, για ένα από τα πιο αγαπημένα μας τρόφιμα, τα αυγά.

09.04.2021| Updated: 24.09.2021
Αυγά: πώς τα αποθηκεύουμε με ασφάλεια;

Eγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με την ΕFSA* με ερωτήσεις στη δρ Valentina Rizzi**, για ένα από τα πιο αγαπημένα μας τρόφιμα, τα αυγά.

Τρεις ερωτήσεις στη δρ Valentina Rizzi,  ειδική εμπειρογνώμονα στη μονάδα Biocontam της EFSA: 

1. Τα αυγά είναι τρόφιμα μεγάλης χρηστικότητας, αλλά και αρκετά ευπαθή, επομένως απαιτούν και μια ιδιαίτερη μεταχείριση. Για παράδειγμα, Δρ. Rizzi, ποια είναι η διαφορά μεταξύ της προτεινόμενης ημερομηνίας πώλησης και της ελάχιστης διάρκειας ζωής;

Ο πρώτος ορισμός αναφέρεται στην τελευταία ημερομηνία κατά την οποία τα καταστήματα μπορούν να βάλουν τα αυγά προς πώληση και αυτή είναι 21 ημέρες μετά την ωοτοκία. Ο όρος ελάχιστης διάρκειας ζωής αναφέρεται στη περίοδο κατά την οποία τα αυγά διατηρούν τις συγκεκριμένες ιδιότητές τους σε επαρκείς συνθήκες αποθήκευσης και ορίζεται το αργότερο ως η 28η ημέρα μετά την ημερομηνία ωοτοκίας.

2. Τι πρέπει να κάνουμε όταν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης και έχουμε ακόμη μια άθικτη συσκευασία στο ψυγείο;

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες της EFSA κατέληξαν ότι η παράταση της περιόδου αποθήκευσης των αυγών στο σπίτι – αλλά και σε ένα κατάστημα – θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από τη σαλμονέλα, το βακτήριο που απαντάται συχνότερα στα αυγά. Στην πραγματικότητα, η παράταση του χρόνου αποθήκευσης προκαλεί επιδείνωση της δομικής ακεραιότητας και των χημικών-φυσικών ιδιοτήτων του αυγού με την επακόλουθη δυνατότητα διείσδυσης στο εσωτερικό, εάν υπάρχει στο κέλυφος, και πολλαπλασιασμό της σαλμονέλας. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι το μαγείρεμα των αυγών εξαλείφει εντελώς τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν επιθυμείτε πραγματικά να καταναλώσετε ωμά αυγά, προτείνω να επιλέξετε τα «εξαιρετικά φρέσκα» αυγά (έως την ένατη ημέρα μετά την ημερομηνία ωοτοκίας) έτσι ώστε η πιθανότητα μόλυνσης και πολλαπλασιασμού της σαλμονέλας να είναι ελάχιστη.

3. Βοηθήστε μας να καταρρίψουμε έναν μύθο: πρέπει να πλένουμε τα αυγά;

Κατ’ αρχάς, τα αυγά πρέπει να βγαίνουν από τα αγροκτήματα καθαρά. Στα κέντρα συσκευασίας πρέπει να ταξινομούνται και τα αυγά με ραγισμένα ή βρώμικα κελύφη να απορρίπτονται. Οι καταναλωτές πρέπει να παίρνουν καθαρά, ολόκληρα αυγά. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται επειδή αυτή η πρακτική μπορεί να βλάψει τη λεπτή επιδερμίδα που υπάρχει στην επιφάνεια του αυγού, η οποία σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα για να αποφευχθεί η διείσδυση βακτηρίων που υπάρχουν στο κέλυφος. Εάν το πλύσιμο δεν μπορεί να αποφευχθεί επειδή το αυγό είναι βρώμικο, πρέπει να γίνει αμέσως πριν από την κατανάλωση.

*Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA : European Food Safety Authority) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε για να παρέχει ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές και επικοινωνία σχετικά με υφιστάμενους κινδύνους που συνδέονται με την τροφική αλυσίδα. Η EFSA ιδρύθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2002, μετά από μια σειρά κρίσεων στα τρόφιμα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Από το 2005, η EFSA εδρεύει στην Πάρμα, στην καρδιά της ιταλικής Food Valley.

**Η Valentina Rizzi είναι κτηνίατρος με μακρά εμπειρία στη μικροβιολογία και την ασφάλεια των τροφίμων. Κατάγεται από τη Γένοβα και ζει στην Πάρμα από το 2008. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες.



Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT