Πέρασαν ήδη δέκα χρόνια από τότε που πρωτοδιοργανώθηκε το φεστιβάλ Οινοξένεια, που «παντρεύει» το κρασί με τη γαστρονομία, την φιλοξενία και τον πολιτισμό. Επετειακή η φετινή γιορτή, δίνει ποικίλες αφορμές να βρεθεί κανείς στο Αίγιο και στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων το δεύτερο μισό του Αυγούστου. Από τις 19 του μηνός έως και τις 3 Σεπτεμβρίου τα οινοποιεία μέλη του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια θα είναι ανοικτά για ξεναγήσεις και δοκιμές ενώ θα οργανώσουν στους επισκέψιμους χώρους τους διάφορα πολιτιστικά και γαστρονομικά δρώμενα. Γνωριμία με τον αμπελώνα της περιοχής και το φαγητό της, συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και πεζοπορίες στη φύση είναι ωραίος τρόπος να κλείσει κανείς το καλοκαίρι του.
Το πρόγραμμα έχει μπόλικο Ροδίτη, αλλά και Σιδερίτη, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Λαγόρθι, ξηρή Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, καθώς επίσης και ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται και οινοποιούνται στην Αιγιάλεια. Έχει παραδοσιακά μαγειρέματα –από μπουργέτο, ψάρια σαβόρο και πιλάφι ψαράδικο σε κουνέλι λαγωτό, γεμιστά με ρύζι και μαύρη σταφίδα ή ντόπιες πίτες. Έχει όμως και πολλά ακόμη. Όσοι βρεθούν αυτές τις δύο εβδομάδες στην περιοχή, ανάλογα με την ημέρα, θα βρουν διάφορα δρώμενα να ξετυλίγονται. Kαι, για πρώτη φορά, ένα free press, το «Oinoxeneia News», που θα διατεθεί σε όλη την ευρύτερη περιοχή και θα ενημερώνει για τις εκδηλώσεις των Οινοξενείων, αλλά και προτεινόμενες διαδρομές, σημεία εστίασης, ξενώνες κ.ά.)
Οι επισκέπτες θα συναντήσουν μικρά μουσικά σχήματα απλωμένα σε διάφορα τοπόσημα του Αιγίου –κάθε είδος μουσικής θα ταιριάξει με μια ποικιλία κρασιού–, θα παρακολουθήσουν μια μουσική παράσταση σε συνδυασμό με masterclass οίνου στην πλατεία του χωριού Βαλιμή αλλά και τη συναυλία «Του Κρασιού και Του Έρωτα», στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, μια σύνθεση του Σάκη Παπαδημητρίου, βασισμένη σε αρχαία μουσική ποίηση, με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα. Την πανσέληνο του Αυγούστου, το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου θα παρουσιάσει μια θεματική παράσταση για τον τρύγο και το κρασί. Θα παρακολουθήσουν το ειδικό αφιέρωμα που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον Γαστρονόμο στην αείμνηστη Εύη Βουτσινά, τα βιβλία της και τη δουλειά της όσον αφορά στην προώθηση της γαστρονομικής μας κουλτούρας, αλλά και μια εκδήλωση υπαίθριας μαγειρικής με δύο τοπικά πιάτα μαγειρεμένα με τον τρόπο της ακούραστης λαογράφου της ελληνικής κουζίνας που γύρισε όλη τη χώρα αναζητώντας παλιές, παραδοσιακές συνταγές. Θα παρατηρήσουν τα άστρα στην Άνω Ζήρια και θα περιηγηθούν στη φύση μιας περιοχής που έχει τοπία ορεινά και πεδινά και θάλασσα. Όσο για τους μικρούς της παρέας, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια εικαστικών και μουσικής έκφρασης για παιδιά.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που θα ολοκληρωθεί στα Καλάβρυτα, με μια «προσκυνηματική» επίσκεψη στο μεγαλύτερο και αρχαιότερο κλήμα αμπελιού που υπάρχει στην Ελλάδα, την άμπελο του Παυσανία στο χωριό Παγκράτι, διοργανώνεται και το διήμερο συμπόσιο «Οινοξένεια Πολιτεία». Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές πρόκειται για μια γιορτή γνώσης και ψυχαγωγίας γύρω από τη γεωμορφολογία της περιοχής της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, οινικά και περιβαλλοντικά θέματα της Αχαΐας, τον ρόλο της δικτύωσης και του οινοτουρισμού, θέματα γαστρονομίας και εστίασης. Η οποία πλαισιώνεται με podcasts, προβολές, γευσιγνωσίες και μουσική. «Για την Κυριακή 20/8 έχουμε εξασφαλίσει την προβολή μιας σύνθεσης 53΄από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «In Vino Veritas – Η Ιστορία του Ελληνικού Κρασιού» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Τσεκλένη – μια εξαιρετική δουλειά που αναδεικνύει την ιστορία του κρασιού στη χώρα μας από την Αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα. Τη Δευτέρα 21/8 θα απολαύσουμε τη μεγάλη μουσική συναυλία της Έλενας Λεώνη, που με τη φωνή και την άρπα της, αλλά και μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, θα μας ξανασυστήσει γνωστά τραγούδια, μέσα από μια πιο σύγχρονη ματιά», μας είπε ο οινοποιός και πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, Άγγελος Ρούβαλης, ο οποίος μάς μίλησε για τη φετινή διοργάνωση, το συμπόσιο και τους τρόπους με τους οποίους το κρασί λειτουργεί ως αφετηρία για μια σειρά από ιδιαίτερες διαδρομές και συναντήσεις.
Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.