ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖύμη για πίτσα (βασική συνταγή)Ζύμη για πίτσα (βασική συνταγή)
6' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 6'

Υλικά

Μερίδες: 6 μερίδες φλωμάρια και 15 τεμχ

Για την ζύμη

Για τα φλωμάρια

Για τις τηγανόπιτες

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη για φλωμάρια και τηγανόπιτες ζυμώνουμε σε βαθύ μπολ 1 κιλό αλεύρι σκληρό με λίγο αλάτι, 6 αυγά και 300 ml φρέσκο γάλα, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαστικό ζυμάρι.
  2. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.
  3. Ρίχνουμε 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα τη ζύμη να ξεκουραστεί.

Φλωμάρια

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε λεπτό φύλλο, πάχους περίπου 3 χλστ. και διαμέτρου περίπου 30 εκ.
  2. Κόβουμε κάθε φύλλο σε λωρίδες 30 x 5 εκ. και κάθε λωρίδα σε λεπτά μπαστουνάκια, τα φλωμάρια.
  3. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για περίπου 3-4 λεπτά.
  4. Τα στραγγίζουμε, τα μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με τριμμένο μελίχλωρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Τηγανόπιτες

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 μέρη και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες.
  2. Ανοίγουμε κάθε φύλλο σε δίσκο διαμέτρου 10-12 εκ. και πάχους 3 χλστ.
  3. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε μία μία τις τηγανόπιτες για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  5. Τις πασπαλίζουμε με τριμμένο μελίχλωρο ή με θρυμματισμένο καλαθάκι και, αν θέλουμε, τις περιχύνουμε με μέλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT