»
15'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4-5Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα ζυμαρικά με σαρδέλες, σάλτσα αντσούγιας και σταφίδες, ξεκινάμε βράζοντας τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα φιλέτα αντσούγιας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν πάστα. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τα κοτσάνια του μάραθου και τις σταφίδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
- Βάζουμε τα ζυμαρικά και τις σαρδέλες και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να γίνουν οι σαρδέλες. Δεν χρειάζονται πολύ χρόνο.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τα φυλλαράκια μάραθου και ανακατεύουμε ξανά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με το ξύσμα λεμονιού και την καβουρδισμένη γαλέτα. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.