20'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 1 λίτροΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε ζωμό από γαρίδες, ζεσταίνουμε σκέτη μια μεγάλη κατσαρόλα πολύ καλά, ώστε να αχνίσει.
- Ρίχνουμε 100 ml ελαιόλαδο και, μόλις κάψει και αχνίσει και αυτό, προσθέτουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες.
- Σοτάρουμε μέχρι τα κεφάλια και τα κελύφη να αποκτήσουν έντονο κόκκινο χρώμα.
- Ρίχνουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το λευκό κρασί, το αφήνουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις και συμπληρώνουμε με 1 λίτρο ζεστό νερό.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, το μαϊντανό, τη ρίγανη και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε με ξεσκέπαστο σκεύος για 30 λεπτά.
- Περνάμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι , πιέζοντας με κουτάλα ώστε να βγάλουν το μέγιστο της νοστιμιάς τους τα υλικά. Αν ο ζωμός είναι λιγότερος από 1 λίτρο, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Μυστικά
- Τουλπάνι θα βρείτε σε μαγαζιά με είδη ραπτικής και σε ορισμένα με είδη κουζίνας.
- Το ψαχνό από τις γαρίδες το κρατάμε για άλλη συνταγή.