30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ξινόχοντρο με βρούβες, απάκι και γραβιέρα, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τις βρούβες για 3 - 4 λεπτά. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό για να κρατήσουν το ζωηρό χρώμα τους. Στραγγίζουμε καλά.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι.
- Ρίχνουμε τις βρούβες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε σε ένα σκεύος.
- Κρατάμε τα υγρά που έχουν μείνει στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο με το κρεμμύδι και το τζίντζερ. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να εξατμιστούν τα υγρά.
- Περιχύνουμε με τη ρακή και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ξινόχοντρο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
- Ρίχνουμε το ζωμό και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά,μέχρι να μαλακώσει ο ξινόχοντρος και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
- Προσθέτουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα, το δυόσμο και το μάραθο και ανακατεύουμε.
- Σκορπίζουμε το απάκι και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.