Παραδοσιακά τον ξινόχοντρο, τον φτιάχνουν με φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Η καλύτερη περίοδος για να τον φτιάξουμε είναι οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, αφού, για να στεγνώσει, χρειάζεται να μείνει στον ήλιο.
15'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τον ξινόχοντρο με μελιτζάνες, κάνουμε ως εξής: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να μαραθεί ελαφρώς, και προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα υλικά και σκεπάζουμε με το καπάκι.
- Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν οι μελιτζάνες.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια του ξινόχοντρου, σπάζοντάς τα σε μικρότερα (αν είναι μεγάλα), και συνεχίζουμε το μαγείρεμα 8 - 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να γίνει ο ξινόχοντρος και να μελώσει η σάλτσα.
Merlot, Syrah.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.