ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαβράκι με βλίτα και ούζο στην κατσαρόλαΛαβράκι με βλίτα και ούζο στην κατσαρόλα

«Μπατζάρια σκορδαλιά, βλίτα στο τηγάνι με λίγο λάδι, ό,τι ψαράκι βρίσκαμε οικονομικό από τα καΐκια και καμιά φορά το ψήναμε επιτόπου». Άλλος έφερνε το ένα, άλλος το άλλο, τα έβαζαν όλα μαζί επάνω σε καρό πετσέτες την ώρα του κολατσιού. Ο κύριος Δομένικος, που έφαγε τα νιάτα του στους ταρσανάδες, όπως λέει ο ίδιος, περιγράφει τρία διαφορετικά φαγιά, τα οποία ο Δημήτρης Πλυτάς, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Περί Τίνος, συνδύασε στο ίδιο πιάτο.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 25' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ξιφία ψητό με παντζάρια και τσιγαριαστά βλίτα με σκόρδο και μάραθο, αρχικά τυλίγουμε σφιχτά τα παντζάρια σε μια μεγάλη λαδόκολλα.
  2. Τα ψήνουμε για 1 ώρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε (η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα αν την τρίψουμε με χαρτί κουζίνας), τα κόβουμε σε κυβάκια και τα διατηρούμε ζεστά.
  4. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190°C.
  5. Πλένουμε τα φιλέτα ή τις φέτες του ξιφία και τα σκουπίζουμε.
  6. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί.
  7. Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  8. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά.
  9. Τα ξεφουρνίζουμε και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού μέσα στο ταψί.
  10. Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα.
  11. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα βλίτα και τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά (από όταν ξαναπάρει βράση το νερό).
  12. Τα στραγγίζουμε καλά.
  13. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 1 λεπτό.
  14. Προσθέτουμε τα βλίτα και λίγο αλάτι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας καλά για να λαδωθούν.
  15. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  16. Ρίχνουμε τον άνηθο και τον μάραθο και ανακατεύουμε.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε τα τσιγαριαστά βλίτα σε πιάτα και από πάνω τακτοποιούμε τα φιλέτα ξιφία και τα κυβάκια παντζαριού.
  2. Περιχύνουμε με το νόστιμο ζουμί του ταψιού όπου ψήσαμε τον ξιφία και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

Άρθρα και Συνταγές με Βλίτα

Άρθρα και Συνταγές με Μάραθος

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT