ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανίτες με ξινοτύρι και μέλιΤηγανίτες με ξινοτύρι και μέλι

«Τα ξεροτή’ανα τα κάνουμε σε γάμους, βαφτίσια και γιορτές. Και καμιά καθημερινή, αν περιμένω κόσμο, θα κάνω πάλι μια πιατέλα, για να έχω να κεράσω. Το λάδι στο τηγάνι πρέπει να είναι μπόλικο, για να τα μεταγυρίσεις και να γίνουν αφράτα», μας είπε η Ντίνα Πράσινου, που μας μίλησε για το νησί της και μοιράστηκε μαζί μας τις συνταγές της.

1 ώρα προετοιμασία
10' τηγάνισμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Τεμάχια: 20

Διαδικασία

  1. Για τη ξεροτή’ανα, ξεκινάμε και σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι, προσθέτουμε το μετρημένο λάδι και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται για να σχηματιστεί μια τραχιά ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια (ή με τον γάντζο του μίξερ) μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και απαλή.
  3. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 30 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε 6-7 κομμάτια.
  4. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ένα κομμάτι σε μεγάλο φύλλο μέτριου πάχους (περίπου 0,5 εκ.). Με ροδάκι πίτσας (ή με οδοντωτό ροδάκι ζαχαροπλαστικής, για πιο όμορφο αποτέλεσμα) κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους περίπου 3 εκ.
  5. Πιάνουμε τις λωρίδες ανά τρεις και ενώνουμε τις άκρες τους πιέζοντάς τες να κολλήσουν καλά μεταξύ τους, σχηματίζοντας μακρόστενα κουλούρια - ξεροτή’ανα, σαν γόνδολες.
  6. Τα βάζουμε σε ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι για να μην κολλήσουν και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Συνολικά φτιάχνουμε περίπου 20 κομμάτια.
  7. Βάζουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, με τη στάθμη του να φτάνει τα 3-4 εκ. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τα ξεροτή’ανα σε δόσεις για 1 λεπτό, τουμπάροντάς τα μια-δυο φορές, μέχρι να ξεραθούν, να γίνουν άκαμπτα και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  8. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε χαρτί κουζίνας.
  9. Τα περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT