20'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για το αρνί
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για το βυζάντι, το γεμιστό αρνάκι της Καρπάθου, ξεκινάμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το αρνί και τρίβουμε το κρέας με το μείγμα.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να μαριναριστεί.
Γέμιση
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (ξερά + φρέσκα), το σκόρδο και το κουκουνάρι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθεί καλά.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και αφήνουμε να πάρει μία βράση και να χυλώσει.
- Αποσύρουμε απο τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, τις σταφίδες, την κανέλα και αλατοπίπερο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στις ίδιες διαστάσεις. Βάζουμε το ανοιγμένο κρέας πάνω στη λαδόκολλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα της γέμισης στο κέντρο του ανοιγμένου κρέατος, κατά μήκος της μακριάς πλευράς του.
- Τυλίγουμε το κρέας σε σφιχτό ρολό, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη 1 κουταλιά σούπας μαϊντανό.
- Τυλίγουμε το ρολό με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, διπλώνοντας καλά τις άκρες τους προς τα μέσα, για να μη χυθούν τα υγρά που θα βγουν στο ψήσιμο.
- Δένουμε το ρολό με χοντρό βαμβακερό σπάγκο, με πυκνά δεσίματα.
- Μεταφέρουμε το ρολό σε ένα μέτριο και σχετικά βαθύ ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα. Ψήνουμε για ακόμα 20-30 λεπτά, μέχρι το ρολό να ροδίσει εξωτερικά.
- Σερβίρουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με ντιπ γιαουρτιού με δυόσμο, μοσχολέμονο και μαϊντανό.
Ένα Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.