25'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
2 ώρες και 10'
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 12-14Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το βραστό κέικ σοκολάτας, πρώτα βάζουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και το λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει.
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κακάο και τα προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο.
- Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για περίπου 1 λεπτό από το σημείο κοχλασμού.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε 1 φλιτζάνι από το μείγμα για να το χρησιμοποιήσουμε σαν γλάσο μετά το ψήσιμο.
- Αφήνουμε το υπόλοιπο να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω).
- Όταν κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες.
- Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 26-28 εκ.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
- Μόλις το βγάλουμε, περιχύνουμε με το 1 φλιτζάνι μείγματος που έχουμε κρατήσει.
- Αφήνουμε το βραστό κέικ σοκολάτας να απορροφήσει το γλάσο και να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες, προτού το κόψουμε.
Μυστικά
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με λίγη άγλυκη σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό και να το γαρνίρουμε με έτοιμο σιρόπι φράουλα, καραμέλα ή σοκολάτα!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 4.