ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠολίτικο ψωμί με ξηρούς καρπούς και φρούταΠολίτικο ψωμί με ξηρούς καρπούς και φρούτα
40' προετοιμασία
30' ψήσιμο
2 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σταφιδοτρίβιδα, αρχικά βάζουμε, σε μπολ, τις σταφίδες με το κρασί και το κανελόζουμο και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Αν μείνουν υγρά, τις στραγγίζουμε.
  2. Στη συνέχεια, σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να αναμειχθούν, να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα.
  3. Ρίχνουμε τους χυμούς εσπεριδοειδών, τη μαστίχα, τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν.
  4. Ρίχνουμε τη σόδα, τη μαγιά και σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να κολλά ελαφρώς στα χέρια. Μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της.
  6. Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια.
  7. Πλάθουμε το καθένα σε μακρόστενο φραντζολάκι.
  8. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τακτοποιούμε εκεί τα σταφιδοτρίβιδα σε απόσταση μεταξύ τους.
  9. Τα καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε άλλη 1 ώρα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  11. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν όμορφα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT