ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαχανόπιτα με φύλλο από αλεύρι ολικής άλεσης και προζύμιΣπανακόπιτα με χόρτα εποχής και με φύλλο από αλεύρι ολικής άλεσης και προζύμι
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 6-7

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για την κρέμα φέτας

Διαδικασία

  1. Για τις βλιτόπιτες με κινόα και κρέμα φέτας, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ πάγκου το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, το γιαούρτι, το βούτυρο, το αυγό και το ελαιόλαδο και τα δουλεύουμε πολύ καλά με τον γάντζο, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά ελαστική ζύμη.
  4. Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Στο μεταξύ, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε το σκόρδο και την κινόα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τον ζωμό, τον άνηθο και τα βλίτα και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι τα βλίτα να μαλακώσουν καλά.
  3. Προσέχουμε να μη στεγνώσει εντελώς το μείγμα και κολλήσει στην κατσαρόλα. Λίγο πριν αποσύρουμε, προσθέτουμε το αλάτι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα ταψί, την απλώνουμε και την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει λίγο.

Κρέμα φέτας

  1. Δουλεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, πυκνό ενιαίο μείγμα, το οποίο βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.

Πίτες

  1. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε σε κομμάτια των 70 γρ. (βγαίνουν περίπου 6-7 κομμάτια).
  2. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη, σε μικρό δίσκο με διάμετρο 10 εκ. Βάζουμε στη μία άκρη κάθε δίσκου 1 κουταλιά σούπας γέμιση και διπλώνουμε τη ζύμη σκεπάζοντας τη γέμιση, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.
  3. Βάζουμε να ζεσταθεί πολύ καλά ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο, το λαδώνουμε ελαφρώς και ψήνουμε τα πιτάκια σε δόσεις, για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν τις γραμμές του ψησίματος.
  4. Μεταφέρουμε όλα τα πιτάκια σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψήνουμε για 5-10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
  5. Σερβίρουμε κάθε πιτάκι κομμένο στα δύο και σερβίρουμε με την κρέμα φέτας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 147.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βλίτα

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT