Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912, και στη συνέχεια την ένταξή της στο ελληνικό κράτος, το νησί επισκέφτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αφού αποβιβάστηκε στον Ρωμέικο Γιαλό στη Μύρινα, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου για να τον καλωσορίσει, δοκίμασε τα κεράσματα που του είχαν ετοιμάσει.
Μεταξύ άλλων, εκδήλωσε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα λευκό φοντανάκι γεμισμένο με καρύδι και αμύγδαλο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Ολόκληρο αεροδρόμιο πήρε το όνομά του, τα γλυκά θα του γλίτωναν; Και κάπως έτσι τα φοντανάκια με το λευκό γλάσο ονομάστηκαν «βενιζελικά».
Δοκιμάσαμε την πεντανόστιμη εκδοχή που ετοιμάζουν και τυποποιούν στο εργαστήριο της οικογένειας Χρυσάφη, στο Καρπάσι, οι οποίοι και μας έδωσαν τη συνταγή τους.