ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλλικές μελιτζάνες provençal με ντομάτα, κρεμμύδι, κάππαρη και ελιέςΓαλλικές μελιτζάνες provençal με ντομάτα, κάπαρη και ελιές
30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τον κιμά φακής

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε vegan μουσακά με μελιτζάνες και φακές, αρχικά, πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά, να ξεπικρίσουν.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  3. Με ένα χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε τις μελιτζάνες καλά και τις απλώνουμε στη λαμαρίνα (ή μία μπορεί να μισοκαλύπτει την άλλη, ώστε να χωρέσουν).
  4. Τις λαδώνουμε με το πινέλο και από τις δύο πλευρές, τις πασπαλίζουμε με πιπέρι και τη ρίγανη και τις ψήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

«Κιμάς» φακής

  1. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, τις δάφνες και μπόλικο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
  2. Αφαιρούμε τις μισές με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα μπολ και συνεχίζουμε το βράσιμο στις υπόλοιπες για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά και σχεδόν να λιώσουν.
  3. Τις στραγγίζουμε, αφαιρούμε τις δάφνες και τις αδειάζουμε στο μπολ με τις υπόλοιπες φακές.
  4. Στην άδεια πλέον κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  6. Προσθέτουμε τις φακές, την ντομάτα και όλα τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  7. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
  8. Τραβάμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Μπεσαμέλ

  1. Βάζουμε το λάδι και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει ελαφρώς το αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε σε δόσεις το χλιαρό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην κάνει σβόλους.
  3. Όταν έχουμε πλέον προσθέσει όλο το γάλα, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει ελαφρώς.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Μουσακάς

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Σε ένα μέτριο πυρέξ απλώνουμε μία στρώση μελιτζάνες (περίπου το 1/3 της συνολικής ποσότητας) και καλύπτουμε με τη μισή γέμιση.
  3. Απλώνουμε άλλη μία στρώση μελιτζάνες, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  4. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα παξιμαδιού και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  6. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε τον vegan μουσακά με μελιτζάνες και φακές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT