30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για τον κιμά φακής
Για την μπεσαμέλ
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε vegan μουσακά με μελιτζάνες και φακές, αρχικά, πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά, να ξεπικρίσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Με ένα χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε τις μελιτζάνες καλά και τις απλώνουμε στη λαμαρίνα (ή μία μπορεί να μισοκαλύπτει την άλλη, ώστε να χωρέσουν).
- Τις λαδώνουμε με το πινέλο και από τις δύο πλευρές, τις πασπαλίζουμε με πιπέρι και τη ρίγανη και τις ψήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
«Κιμάς» φακής
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, τις δάφνες και μπόλικο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
- Αφαιρούμε τις μισές με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα μπολ και συνεχίζουμε το βράσιμο στις υπόλοιπες για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά και σχεδόν να λιώσουν.
- Τις στραγγίζουμε, αφαιρούμε τις δάφνες και τις αδειάζουμε στο μπολ με τις υπόλοιπες φακές.
- Στην άδεια πλέον κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τις φακές, την ντομάτα και όλα τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
- Τραβάμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Μπεσαμέλ
- Βάζουμε το λάδι και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει ελαφρώς το αλεύρι.
- Προσθέτουμε σε δόσεις το χλιαρό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην κάνει σβόλους.
- Όταν έχουμε πλέον προσθέσει όλο το γάλα, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει ελαφρώς.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Μουσακάς
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μέτριο πυρέξ απλώνουμε μία στρώση μελιτζάνες (περίπου το 1/3 της συνολικής ποσότητας) και καλύπτουμε με τη μισή γέμιση.
- Απλώνουμε άλλη μία στρώση μελιτζάνες, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
- Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα παξιμαδιού και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε τον vegan μουσακά με μελιτζάνες και φακές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.