ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλόπιτα με σοκολάτα, ρούμι και αποξηραμένα φρούταΒασιλόπιτα με σοκολάτα, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα
1 ώρα προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 40'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Καραμελωμένα μήλα

Βασιλόπιτα

Γλάσο καραμέλας

Διαδικασία

  1. Για τη βασιλόπιτα με καραμελωμένα μήλα, μπαχαρικά και γλάσο καραμέλας ξεκινάμε και βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν στο κονιάκ για 1 βράδυ.

Για τα καραμελωμένα μήλα

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα μήλα σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και τα βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ανοιχτόχρωμη καραμέλα.
  2. Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν κι αυτά.
  3. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα μήλα, χωρίς να πάρουμε τα πολλά υγρά.
  4. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Για την βασιλόπιτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ.
  3. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τις ζάχαρες και χτυπάμε με το φτερό καλά, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο.
  4. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά.
  6. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στο αφρατεμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  7. Προσθέτουμε τα καραμελωμένα μήλα και τις σταφίδες με το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και δεν ξεχνάμε να βάλουμε μέσα και το φλουρί.
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά.
  10. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι για να δούμε αν ψήθηκε σωστά: το βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ και αν βγει λερωμένο με ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
  11. Αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε έναν δίσκο.

Για το γλάσο καραμέλας

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά και απλώνουμε στην επιφάνεια της κρύας βασιλόπιτας, αφήνοντας να τρέξει και λίγο στο πλάι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT