1 ώρα
προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 40'
Υλικά
Κομμάτια: 10Καραμελωμένα μήλα
Βασιλόπιτα
Γλάσο καραμέλας
Διαδικασία
- Για τη βασιλόπιτα με καραμελωμένα μήλα, μπαχαρικά και γλάσο καραμέλας ξεκινάμε και βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν στο κονιάκ για 1 βράδυ.
Για τα καραμελωμένα μήλα
- Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα μήλα σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και τα βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ανοιχτόχρωμη καραμέλα.
- Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν κι αυτά.
- Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα μήλα, χωρίς να πάρουμε τα πολλά υγρά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Για την βασιλόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τις ζάχαρες και χτυπάμε με το φτερό καλά, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στο αφρατεμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Προσθέτουμε τα καραμελωμένα μήλα και τις σταφίδες με το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και δεν ξεχνάμε να βάλουμε μέσα και το φλουρί.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι για να δούμε αν ψήθηκε σωστά: το βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ και αν βγει λερωμένο με ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε έναν δίσκο.
Για το γλάσο καραμέλας
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά και απλώνουμε στην επιφάνεια της κρύας βασιλόπιτας, αφήνοντας να τρέξει και λίγο στο πλάι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.