45'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Τεμάχια: για 1 βασιλόπιτα 30 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα κέικ με ξερά φρούτα και καρπούς, αρχικά βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.
- Κρατάμε λίγο από το αλεύρι στην άκρη και το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τα φιστίκια Αιγίνης, τα αμύγδαλα, τα ξερά φρούτα και την κουβερτούρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με 2-3 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
- Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού-μπαχαρικών, εναλλάξ με το μείγμα αλευριού-ξερών φρούτων, τον χυμό και το ποτό.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ενσωματωθεί.
- Ρίχνουμε στο μείγμα και το «φλουρί», τυλιγμένο σε ένα μικρό κομματάκι αλουμινόχαρτο, και ανακατεύουμε απαλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε σχάρα.
- Διακοσμούμε με τρούφα σοκολάτας και ζάχαρη άχνη και μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.