Ένα γλυκό από την παράδοση. Το φτιάχνουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην εορτή της Αγ. Βαρβάρας, αλλά όχι μόνο. Παλαιότερα έβαζαν και όσπρια (ρεβίθια, φασόλια κ.ά.). Πολλοί προσθέτουν και λίγο ταχίνι.
30'
προετοιμασία
25' βράσιμο
Σύνολο: 55'
Υλικά
Βάρος: 700 γρ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το γλυκό Βαρβάρα, βάζουμε το σιτάρι σε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο που να το καλύπτει.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 15 λεπτά (ο χρόνος μετράει μετά τον κοχλασμό).
- Αφαιρούμε 3 κουτ. σούπας σιτάρι με το ζουμί του και το πολτοποιούμε στο μούλτι.
- Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα όπου συνεχίζεται ο βρασμός του υπόλοιπου σιταριού.
- Προσθέτουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα μέσα στο σιτάρι.
- Τα αφήνουμε να βράσουν και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσει το μείγμα (περίπου 10 λεπτά ακόμη).
- Σερβίρουμε το γλυκό Βαρβάρα σε μπολάκια με σπόρους ροδιού, καρύδια και λίγο καβουρδισμένο σουσάμι. Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 24.