Ένα γλυκό από την παράδοση. Το φτιάχνουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην εορτή της Αγ. Βαρβάρας, αλλά όχι μόνο. Παλαιότερα έβαζαν και όσπρια (ρεβίθια, φασόλια κ.ά.). Πολλοί προσθέτουν και λίγο ταχίνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣO ασουρές της Μεγάλης ΠαρασκευήςΑρχές Δεκεμβρίου φτιάχνουμε βαρβάρα: Μια γλυκιά παράδοση που κρατάει από (πολύ) παλιά
30' προετοιμασία
25' βράσιμο
Σύνολο: 55'

Υλικά

Βάρος: 700 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το γλυκό Βαρβάρα, βάζουμε το σιτάρι σε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο που να το καλύπτει.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 15 λεπτά (ο χρόνος μετράει μετά τον κοχλασμό).
  3. Αφαιρούμε 3 κουτ. σούπας σιτάρι με το ζουμί του και το πολτοποιούμε στο μούλτι.
  4. Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα όπου συνεχίζεται ο βρασμός του υπόλοιπου σιταριού.
  5. Προσθέτουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα μέσα στο σιτάρι.
  6. Τα αφήνουμε να βράσουν και προσθέτουμε το αλεύρι.
  7. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσει το μείγμα (περίπου 10 λεπτά ακόμη).
  8. Σερβίρουμε το γλυκό Βαρβάρα σε μπολάκια με σπόρους ροδιού, καρύδια και λίγο καβουρδισμένο σουσάμι. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 24.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Ρόδι

Άρθρα και Συνταγές με Σουσάμι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT