20'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Βάρος: 1 κιλόΔιαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το τυρόψωμο με φρέσκια ρίγανη στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρίσει ελαφρά στην επιφάνεια.
- Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι, δουλεύοντας τα υλικά με τον γάντζο, μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη.
- Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, χλιαρό.
- Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη σφιχτή αλλά λεία, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και από τα χέρια μας.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με μια πετσέτα ή με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 40-60 λεπτά, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Λαδώ- νουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 32 εκ. και βάζουμε εκεί το ένα κομμάτι ζύμης.
- Το πιέζουμε με τα χέρια μας μέχρι να απλωθεί και να καλύψει όλο τον πυθμένα του ταψιού.
- Το αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο και σκορπίζου- με πάνω του το 1/3 της φέτας και το 1/3 της ρίγανης.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης, το οποίο λαδώνου- με καλά και το στρώνουμε πάνω στην απλωμέ- νη ζύμη του ταψιού.
- Πασπαλίζουμε κι αυτό με φέτα και ρίγανη.
- Κάνουμε το ίδιο με το τρίτο κομμάτι ζύμης.
- Πιάνουμε όλα μαζί τα απλω- μένα ζυμάρια και τα τυλίγουμε σε ρολό μέσα στο ταψί και μετά το πιέζουμε με τις παλάμες μας ώστε να απλώσει και να καλύψει όλο τον πυθμένα.
- Τυλίγουμε ξανά σε ρολό από άλλη πλευρά και το απλώνουμε ξανά σε όλο το τα- ψί. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε το τυρόψωμο για 35-40 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Το σερβίρουμε χλιαρό ή μόλις κρυώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.