Βασισμένη στην παραδοσιακή συνταγή για ανδριώτικη τυρόπιτα, η μαγείρισσα Κατερίνα Ρεμούνδου μάς ετοίμασε αυτή την ιδιαίτερη καροτόπιτα. Προτείνει να τη συνοδεύσουμε με πέστο από τις φούντες των καρότων, που από ό,τι φαίνεται είναι κρίμα να πηγαίνουν χαμένες, αφού η χλωροφυλλική γεύση τους είναι απαλή και πικάντικη και ταιριάζει πολύ και στα ζυμαρικά.
50'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμ. 32 εκ.Για το φύλλο
Για τη γέμιση
Για το λάδωμα
Για το πέστο με φούντες καρότου
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη τυρόπιτα με καρότα και πέστο από τις φούντες τους, ξεκινάμε με το φύλλο.
- Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, το λάδι.
- Σταδιακά ρίχνουμε το νερό (μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο, απαλό και ελαστικό ζυμάρι. Το καλύπτουμε με πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 36-38 εκ.
Γέμιση
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα καρότα με το τυρί, το γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά και αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε όσες φούντες καρότων περισσέψουν, αφού κρατήσουμε στην άκρη 1 φλιτζάνι του τσαγιού για το πέστο, και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
- Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Aλείφουμε με το μείγμα βουτύρου-λαδιού ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 32 εκ. και στρώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα, καλά λαδοβουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά.
- Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα γέμισης και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Απλώνουμε ένα ακόμα φύλλο, το αλείφουμε καλά με το μείγμα βουτύρου-λαδιού και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, επίσης καλά λαδοβουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά. Χαράσσουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Πέστο με φούντες καρότου
- Σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις φούντες καρότου και τις ζεματίζουμε για 2 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Τις στραγγίζουμε και τις κρυώνουμε σε μπολ με νερό της βρύσης και παγάκια. Έτσι, και θα σταματήσει ο βρασμός, και θα διατηρήσουν το όμορφο πράσινο χρώμα τους. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
- Τις μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός. Αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος και συνοδεύουμε την πίτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.