ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυγά caprese με πέστο, μοτσαρέλα, ντοματίνιαΑυγά caprese με πέστο, μοτσαρέλα, ντοματίνια Από τις σπάνιες συνταγές της Μάνης για γιορτινή περίσταση, αφού για αιώνες οι Μανιάτες περισσότερο πενθούσαν παρά γλεντούσαν. Η πίτα αυτή, που μοιάζει με τάρτα ή, σωστότερα, με γκαλέτ, είναι μια πλούσια σε γεύση και αρώματα τυρόπιτα με την ντόπια σφέλα, το εξαιρετικά σπιρτόζικο αυτό τυρί, αρωματισμένη με άγριο μάραθο. Όπως περιγράφει η Μανιάτισσα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου, η πίτα φτιάχνεται με το κλασικό χοντρό μανιάτικο φύλλο στη βάση και με βασικό υλικό της γέμισης τη σφέλα, τη «φέτα της φωτιάς», όπως τη λένε συχνά, για την έντονα πιπεράτη γεύση της. Για γευστική πολυπλοκότητα μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεικτες σφέλες: μισή ποσότητα ώριμη και πιο σκληρή και μισή ποσότητα πιο πρώιμη, περισσότερο μαλακή.

30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 26-28 εκ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την ανοιχτή τυρόπιτα με σφέλα και μάραθο, ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πρόχειρα, μέχρι να σχηματιστούν εδώ κι εκεί κομπαλάκια από το αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε το ξίδι, τον δυόσμο και το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά όσο από το νερό χρειαστεί, ανακατεύοντας με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη τραχιά.
  4. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε όχι με τις γροθιές μας, αλλά «διπλώνοντας» συνεχώς το ζυμάρι, μέχρι να γίνει μέτρια σφιχτό και να μην κολλάει στα χέρια. Είναι σημαντικό να ζυμώσουμε με διπλώματα και όχι με γροθιές, για να γίνει το φύλλο εξόχως τραγανό.
  5. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ.
  3. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψάκι και στρώνουμε εκεί το φύλλο, με τις άκρες του να εξέχουν από τα τοιχώματα.
  4. Αδειάζουμε τη γέμιση στο φύλλο και ισιώνουμε την επιφάνεια. Φέρνουμε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν προς τα μέσα, σκεπάζοντας πρόχειρα τη γέμιση γύρω γύρω.
  5. Αλείφουμε το φύλλο με το μείγμα αυγού-γάλακτος και με όσο μείγμα περισσέψει περιχύνουμε την εκτεθειμένη γέμιση.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο και να ψηθεί και από κάτω.
  7. Σερβίρουμε την πίτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT