Για αυτά τα τσουρέκια θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας ένα γρήγορο προζύμι μαγιάς: Ζεσταίνουμε λίγο το νερό ώστε να είναι χλιαρό, όχι καυτό. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα τη νωπή μαγιά.
Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε ώστε να φτιάξουμε ένα χυλό, τον οποίο αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη ζύμη μας: Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μετρημένο αλεύρι.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το μαχλέπι με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλάτι και το αραβοσιτέλαιο.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά όλα τα υλικά με το εξάρτημα του γάντζου που είναι κατάλληλο για ζύμες. Προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι.
Ζυμώνουμε λίγο ακόμη με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη. Αλείφουμε μία λεκάνη (που να χωράει όλη τη ζύμη μέσα) με αραβοσιτέλαιο.
Βάζουμε τη ζύμη μέσα στη λεκάνη και σκεπάζουμε με μία μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Θα χρειαστεί 45-60 λεπτά.
Μοιράζουμε το ζυμάρι σε 8-10 μπάλες. Αν έχουμε μακρόστενες φόρμες του κέικ μικρού μεγέθους, τις βάζουμε εκεί δίνοντάς τους σχήμα μικρής φρατζόλας. Αλλιώς, αφήνουμε τις μπάλες σε μία επιφάνεια με αρκετή απόσταση μεταξύ τους ώστε, όταν φουσκώσουν, να μην ενωθούν.
Μπήγουμε μέσα σε κάθε τσουρέκι χοντροκομμένα κομμάτια κουβερτούρας. Αφήνουμε τις ζύμες να φουσκώσουν και πάλι (αν έχουμε φόρμες, μέσα σε αυτές) για περίπου 20 λεπτά. Για να κερδίσουμε χρόνο, μπορούμε να τις αφήσουμε μέσα σε φούρνο που έχουμε ζεστάνει στους 50° C μέχρι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C. Aλείφουμε κάθε ζυμαράκι με ζαχαρόνερο.
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
50'
προετοιμασία
35' ψήσιμο
1 ώρα και 30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55'
Υλικά
Κομμάτια: 8-10
Προζύμι
Διαδικασία
Προζύμι
Ζεσταίνουμε λίγο το νερό ώστε να είναι χλιαρό, όχι καυτό.
Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη για να λιώσουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε ώστε να φτιάξουμε ένα χυλό, τον οποίο αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Ζύμη
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το μαχλέπι με τη ζάχαρη, το αλάτι και το αραβοσιτέλαιο.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά όλα τα υλικά με το εξάρτημα του γάντζου που είναι κατάλληλο για ζύμες.
Προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι.
Ζυμώνουμε λίγο ακόμη με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη.
Αλείφουμε μία λεκάνη (που να χωράει όλη τη ζύμη μέσα) με αραβοσιτέλαιο.
Βάζουμε τη ζύμη μέσα στη λεκάνη και σκεπάζουμε με μία μεμβράνη.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Θα χρειαστεί 45 - 60 λεπτά.
Μοιράζουμε το ζυμάρι σε 8 – 10 μπάλες.
Αν έχουμε ειδικές φόρμες μικρού μεγέθους, τις βάζουμε εκεί. Αλλιώς, τις αφήνουμε σε μία επιφάνεια με αρκετή απόσταση μεταξύ τους ώστε, όταν φουσκώσουν, να μην ενωθούν.
Για να κερδίσουμε χρόνο, ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 50° C και αφήνουμε τη ζύμη μας εκεί μέχρι να φουσκώσει
Aλείφουμε κάθε ζυμαράκι με ζαχαρόνερο.
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά.
Μυστικά
Αν δεν ζυμώνει καλά ο γάντζος, βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και τη δουλεύουμε με τα χέρια μας για 10 λεπτά.
Αν θέλουμε, μπορούμε να πλέξουμε τη ζύμη σε κοτσίδες και να κάνουμε δύο μεγάλα τσουρέκια.
Αν δεν θέλουμε σοκολάτα, την παραλείπουμε.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι και μαστίχα αντί για πορτοκάλι και μαχλέπι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 6.