45'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα και 15'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Κομμάτια: 10-12Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε τσίζκεϊκ μέσα σε μπριός, αρχικά διαλύουμε τη μαγιά, μέσα στο χλιαρό γάλα, και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια.
- Αδειάζουμε και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο έως ότου σχηματιστεί μια ομοιογενής μαλακή και ελαστική ζύμη η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Σκεπάζουμε, τη ζύμη, με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε λεπτό φύλλο πάχους 0,5 εκ.
- Το μεταφέρουμε μέσα σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 25 εκ. και το στρώνουμε έτσι ώστε να εφαρμόζει στα πλαϊνά και οι άκρες του να εξέχουν.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες με 1 ποτήρι ζεστό νερό και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με την άχνη και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και το αλεύρι ανακατεύοντας και στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
- Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τη ζύμη.
- Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες της ζύμης και τις τσαλακώνουμε ελαφρώς, φτιάχνοντας πιέτες, έτσι ώστε να γίνει ένα στεφάνι στην περιφέρεια του γλυκού.
- Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με έναν αυγοδάρτη και αλείφουμε όλη την επιφάνειά του γλυκού, ακόμα και τη γέμιση στο κέντρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσει το τσίζκεϊκ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.