Το φύλλο τους είναι πάντα λεπτό και στο τηγάνισμα γίνεται ιδιαίτερα τραγανό, χρυσαφένιο και φουσκαλιάζει ελαφρά. Συχνά φτιάχνονται με τα περισσεύματα των φύλλων από μια μεγάλη πίτα (συνήθως σπανακόπιτα ή χορτόπιτα) και ήταν ένα είδος μεζέ που ετοιμαζόταν στη στιγμή μέχρι να ψηθεί η μεγάλη πίτα του ταψιού.
1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 10' τηγάνισμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'
Υλικά
Κομμάτια: 7-8Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο μέχρι να ετοιμάσουμε ένα σχετικά μαλακό, αλλά λείο ζυμάρι.
- Το πλάθουμε σε μπάλα, το βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, λαδώνουμε ελαφρά και το ίδιο το ζυμάρι και σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε το ζυμάρι για τα πεταρούδια κατά μέρος για 1 ώρα.
Γέμιση
- Ξεπλένουμε καλά τα σέσκουλα και το σπανάκι, τα στραγγίζουμε σχολαστικά και τα ψιλοκόβουμε.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε τα σέσκουλα και το σπανάκι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πέσει ο όγκος τους.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, το γιαούρτι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι τοποθετημένο μέσα στον νεροχύτη ή πάνω από μπολ και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά από το περιττό λάδι και τα υγρά του, για περίπου 45 λεπτά.
Πεταρούδια
- Για τα πεταρούδια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 7-8 ίσα κομμάτια, βάρους 100-110 γρ. το καθένα, και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο όσο γίνεται ορθογώνιο, με διαστάσεις περίπου όσο ενός τετραδίου.
- Σε κάθε ορθογώνιο απλώνουμε 1-2 κουτ. σούπας γέμιση, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια. Έπειτα φέρνουμε τη στενή και άδεια πλευρά του φύλλου πάνω από τη γέμιση και τη σκεπάζουμε.
- Διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο μακριές άκρες του φύλλου, φτιάχνοντας ένα πακετάκι. Βρέχουμε τις ενώσεις με λίγο νερό για να κολλήσουν.
- Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λάδι τόσο ώστε να φτάσει 2 εκ. από τον πυθμένα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
- Τηγανίζουμε τα πεταρούδια ανά δύο (ή όσα χωράνε στο τηγάνι σε μονή στρώση), για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και η ζύμη να εμφανίσει φουσκάλες.
- Στραγγίζουμε τα πεταρούδια σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.