Ζητήστε από τον κρεοπώλη μια ολόκληρη χοιρινή πανσέτα 2 κιλών, χωρίς κόκαλο αλλά με το δέρμα της. Περάστε 3 λεπτές μικρές μεταλλικές σούβλες κατά μήκος της μακριάς πλευράς (μία σε κάθε άκρη και μία στη μέση), ώστε η πανσέτα να διατηρήσει το σχήμα της κατά το ψήσιμο.
10'
προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: μεζές για 8 άτομαΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε την τραγανή ολόκληρη πανσέτα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
- Κάνουμε μαλάξεις (!) στην πανσέτα με το χοντρό αλάτι και λίγο ελαιόλαδο.
- Περνάμε δυο - τρεις σούβλες κατά μήκος της πανσέτας μέσα στο κρέας ώστε κατά το ψήσιμο να μη λυγίσει και κυρτώσει.
- Βάζουμε μια σχάρα σε ένα ταψί, ρίχνουμε περίπου 2 εκ. νερό ή σπιτικό ζωμό κρέατος και τα κλωνάρια φασκόμηλο.
- Ακουμπάμε το κρέας πάνω στη σχάρα, φροντίζοντας να μην ακουμπά καθόλου στο νερό και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά.
- Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 220°C, γυρίζουμε τον διακόπτη στις αντιστάσεις και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι η πέτσα να γίνει τραγανή.
- Την αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί, αφαιρούμε τις σούβλες και τη βάζουμε σε ξύλο κοπής.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την τραγανή πανσέτα. Απολαμβάνουμε αμέσως, όσο είναι ζουμερό το κρέας και κρατσανιστή η πέτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.