Δείτε πως φτιάχνουμε τούρτα «σκακιέρα» με επικάλυψη βουτυρόκρεμα, βήμα-βήμα:
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Η εμφάνιση σκακιέρας είναι από τις πιο εντυπωσιακές σε ένα γλύκισμα και με μια πρώτη ματιά φαίνεται μια πολύ δύσκολη και περίπλοκη δουλειά. Είναι έτσι όμως; Σας διαβεβαιώνουμε πως όχι. Είναι απλώς ένα παιχνιδάκι ανάμεσα σε ένα κέικ σοκολάτας και ένα κέικ βανίλιας! Δείτε βήμα βήμα πώς γίνεται και εντυπωσιάστε μικρούς και μεγάλους.
Κέικ σοκολάτα
Συγκεντρώνουμε κοντά μας όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε, για να τα έχουμε εύκαιρα την ώρα που θα τα χρησιμοποιήσουμε.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων (High στα 600 W), ανακατεύοντας.
Στον κάδο του μίξερ πάγκου χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Ρίχνουμε τη χλιαρή κουβερτούρα.
Βγάζουμε το σύρμα και προσαρμόζουμε στο μίξερ το εξάρτημα φτερό. Χτυπάμε καλά.
Όταν η κουβερτούρα ενσωματωθεί, ρίχνουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά και ρίχνουμε τα μισά στον κάδο του μίξερ, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας εναλλάξ το γάλα με τα υπόλοιπα στεγνά υλικά, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα με διάμετρο ίση με του ταψιού μας (18 εκ.). Βουτυρώνουμε το σκεύος και στρώνουμε το χαρτί στον πάτο του.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι, γεμίζοντάς το κατά τα 3/4.
Κόβουμε μια φαρδιά λωρίδα από μια παλιά μεγάλη πετσέτα (π.χ. μπάνιου ή προσώπου). Τη βρέχουμε καλά και τη στύβουμε επίσης πολύ καλά.
Τυλίγουμε μια-δυο φορές το ταψάκι με τη λωρίδα και τη δένουμε κόμπο.
Με τον τρόπο αυτό το ταψί δεν «φουντώνει» από τη ζέστη και το κέικ ψήνεται χωρίς φουσκώματα και ρωγμές.
Επιπροσθέτως, πιτσιλίζουμε με το χέρι την επιφάνεια του κέικ με κρύο νερό…
…και το απλώνουμε ομοιόμορφα με την παλάμη μας, με ελαφρά χτυπηματάκια. Ψήνουμε στους 175°C για 45-60 λεπτά.
Κέικ βανίλια
Συγκεντρώνουμε και εδώ κοντά μας τα υλικά για το κέικ.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά (μόνο 2 αυγά – στη φωτ. φαίνονται περισσότερα, γιατί η Κατερίνα έκανε μεγάλη δόση).
Προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και χτυπάμε καλά, μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά (αλεύρι, βανίλια, μπέικιν πάουντερ, σόδα και λίγο αλάτι), κοσκινισμένα, και χτυπάμε καλά, με το φτερό.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
Όπως και στο κέικ σοκολάτας, βουτυρώνουμε το ταψάκι των 18 εκ. και στρώνουμε στον πάτο του ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα.
Αδειάζουμε στη φόρμα, τυλίγουμε με τη λωρίδα πετσέτας και ψήνουμε στους 170°C για 45-60 λεπτά.
Συναρμολόγηση
Τα κέικ είναι καλό να τα διατηρήσουμε για όλο το βράδυ στο ψυγείο (αφού κρυώσουν), τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη, για να κόβονται πιο εύκολα.
Με μεγάλο μαχαίρι ψωμιού κόβουμε ένα καπάκι από την επιφάνεια του κέικ σοκολάτας και το φυλάσσουμε κατά μέρος.
Αυτό το «καπάκι» είναι ιδανικό για cake pops ή για τις σαρλότ. Μπορούμε βέβαια να το απολαύσουμε και σκέτο, επιτόπου!
Πιέζουμε το κέικ με την παλάμη μας και το κόβουμε οριζοντίως σε δύο ισόπαχους δίσκους.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το κέικ βανίλια: αρχικά κόβουμε και αφαιρούμε το «καπάκι» του κέικ.
Στη συνέχεια κόβουμε το κέικ σε δύο ισόπαχους δίσκους.
Σε μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας σχεδιάζουμε με διαβήτη δύο δίσκους: έναν με διάμετρο 6 εκ. και έναν με διάμετρο 12 εκ.
Κόβουμε έπειτα τους δύο δίσκους χαρτιού με ψαλίδι. Θα τους χρησιμοποιήσουμε ως πατρόν για να κόψουμε κομμάτια από τα κέικ.
Εναλλακτικά, τα κόβουμε με τσέρκια ή κουπάτ με διάμετρο 12 και 6 εκ. Με αυτό των 12 εκ. κόβουμε από μία φέτα σε κάθε δίσκο κέικ βανίλιας (συνολικά δύο).
Έπειτα, με το μικρό κουπάτ των 6 εκ. κόβουμε από έναν μικρότερο δίσκο στο κέντρο κάθε δίσκου των 12 εκ.
Αυτή είναι η εικόνα του κέικ βανίλιας, κομμένου σε δακτυλίους.
Εδώ δείχνουμε πώς θα κόψουμε τις φέτες μας με τα πατρόν από χαρτί αντί με κουπάτ, π.χ. στους δίσκους σοκολάτας. Αρχικά τους μικρούς…
…και στη συνέχεια τους μεγαλύτερους, των 12 εκ. Όλοι κόβονται εύκολα με ένα απλό μαχαιράκι.
Σύνολο: 2 μεγάλα δαχτυλίδια σοκολάτας + 2 βανίλιας, 2 μέτρια βανίλιας + 2 σοκολάτας και από 2 μικρά δισκάκια.
Συναρμολογούμε ξανά τις φέτες κέικ, πλέκοντας εναλλάξ δαχτυλίδια βανίλιας και σοκολάτας.
Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα: Τέσσερις φέτες κέικ, σαν στόχοι, από ανάμεικτα δαχτυλίδια.
Βάζουμε έναν δίσκο (π.χ. με εξωτερικό δαχτυλίδι από κέικ κακάο) σε μια λαδόκολλα και αλείφουμε την επιφάνεια με βουτυρόκρεμα.
Τον καλύπτουμε με έναν δίσκο με εξωτερικό δαχτυλίδι από βανίλια, απλώνουμε βουτυρόκρεμα και συνεχίζουμε εναλλάσσοντας τους δίσκους.
Αυτή είναι η εικόνα που θα έχει το κέικ όταν τοποθετήσουμε εναλλάξ όλους τους ορόφους. Τώρα, με μια σπάτουλα αρχίζουμε να καλύπτουμε το κέικ με μια παχιά στρώση βουτυρόκρεμας.
Για να απλωθεί η βουτυρόκρεμα ομοιόμορφα και να δουλεύεται εύκολα, θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις τελειώσουμε με τα πλαϊνά, σκεπάζουμε καλά και την επιφάνεια, όσο πιο επίπεδα και ομοιόμορφα γίνεται.
Με το εργαλείο σκράπερ ισιώνουμε όσο καλύτερα γίνεται τα πλαϊνά και την επιφάνεια της τούρτας, για να μην υπάρχουν φουσκώματα και ρωγμές.
Χρησιμοποιούμε μεταλλική σπάτουλα για να ισιώσουμε την επιφάνεια, κάνοντας το τελικό φινίρισμα.
Με τη στρογγυλή μύτη της σπάτουλας χαράσσουμε απαλά τη βουτυρόκεμα γύρω γύρω…
…κάνοντας έναν σαλίγκαρο από αυλακιές στα πλαϊνά της τούρτας.
Με τον ίδιο τρόπο διακοσμούμε και την επιφάνεια της τούρτας, χαράσσοντας μια σπείρα από την περιφέρεια προς το κέντρο.
Αυτή είναι μια απλή και πανεύκολη διακόσμηση, όπου οι ατέλειες και τα μικρολαθάκια δεν έχουν την παραμικρή σημασία.
Για τη βουτυρόκρεμα (όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου)
Εξοπλισμός που θα χρειαστούμε
Διαδικασία
Κέικ σοκολάτα
Για να φτιάξουμε τούρτα «σκακιέρα» με επικάλυψη βουτυρόκρεμα, αρχικά ντύνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 18 εκ.
Στη συνέχεια, το βουτυρώνουμε και το αφήνουμε κατά μέρος.
Χτυπάμε στο μίξερ πάγκου τη ζάχαρη με τα αυγά, με το φτερό, μέχρι να φτιάξουμε ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Ρίχνουμε σταδιακά το καλά μαλακωμένο βούτυρο, χτυπώντας συνέχεια.
Έπειτα προσθέτουμε τη χλιαρή λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάμε πάλι για να ενωθεί με το μείγμα.
Ρίχνουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά και ρίχνουμε τα μισά στον κάδο του μίξερ χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας εναλλάξ το γάλα με τα στεγνά υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και το βρέχουμε με λίγο νερό, που ρίχνουμε με το χέρι.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με την παλάμη μας – με τον τρόπο αυτόν το κέικ δεν θα φουσκώσει στο κέντρο και δεν θα κάνει πολλές ρωγμές.
Τυλίγουμε το ταψάκι με μια λωρίδα από βρεγμένη πετσέτα.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180°C για 45-60 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του θα βγει στεγνό και καθαρό.
Κέικ βανίλια
Χτυπάμε στο μίξερ πάγκου τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και αφράτο.
Σταδιακά προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε όλα τα στεγνά υλικά, δηλαδή, αλεύρι, μαγειρική σόδα, βανιλίνη, αλάτι και μπέικιν πάουντερ.
Τα ρίχνουμε στον κάδο χτυπώντας συνέχεια με το φτερό.
Ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
Ετοιμάζουμε ένα ταψάκι όπως ακριβώς ετοιμάσαμε για το κέικ σοκολάτας και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Βρέχουμε και εδώ την επιφάνεια, τυλίγουμε το σκεύος με τη λωρίδα από βρεγμένη πετσέτα.
Ψήνουμε για 45-60 λεπτά, σε φούρνο προθερμασμένο στους 175°C.
Αφήνουμε και τα δύο κέικ να κρυώσουν καλά και τα ξεφορμάρουμε.
Τα τυλίγουμε καλά σε διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, για να σφίξουν κάπως και να μπορούμε να τα κόψουμε στη συνέχεια με περισσότερη ευκολία, χωρίς να θρυμματιστούν.
Βουτυρόκρεμα
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ πάγκου το μαλακωμένο βούτυρο με τη μισή άχνη και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν και να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε σταδιακά και την υπόλοιπη άχνη, εναλλάξ με το γάλα, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα σφιχτή, αλλά και αφράτη. Θα τη χρησιμοποιήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Συναρμολόγηση
Τα κέικ είναι καλό να τα διατηρήσουμε για όλο το βράδυ στο ψυγείο (αφού κρυώσουν), τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη, για να κόβονται πιο εύκολα.
Με μεγάλο μαχαίρι ψωμιού κόβουμε ένα καπάκι από την επιφάνεια του κέικ σοκολάτας και το φυλάσσουμε κατά μέρος.
Πιέζουμε το κέικ με την παλάμη μας και το κόβουμε οριζοντίως σε δύο ισόπαχους δίσκους.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το κέικ βανίλια.
Στη συνέχεια κόβουμε το κέικ σε δύο ισόπαχους δίσκους.
Σε μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας σχεδιάζουμε με διαβήτη δύο δίσκους: έναν με διάμετρο 6 εκ. και έναν με διάμετρο 12 εκ.
Κόβουμε έπειτα τους δύο δίσκους χαρτιού με ψαλίδι. Θα τους χρησιμοποιήσουμε ως πατρόν για να κόψουμε κομμάτια από τα κέικ.
Εναλλακτικά, τα κόβουμε με τσέρκια ή κουπάτ με διάμετρο 12 και 6 εκ. Με αυτό των 12 εκ. κόβουμε από μία φέτα σε κάθε δίσκο κέικ βανίλιας (συνολικά δύο).
Έπειτα, με το μικρό κουπάτ των 6 εκ. κόβουμε από έναν μικρότερο δίσκο στο κέντρο κάθε δίσκου των 12 εκ.
Σύνολο: 2 μεγάλα δαχτυλίδια σοκολάτας + 2 βανίλιας, 2 μέτρια βανίλιας + 2 σοκολάτας και από 2 μικρά δισκάκια.
Συναρμολογούμε ξανά τις φέτες κέικ, πλέκοντας εναλλάξ δαχτυλίδια βανίλιας και σοκολάτας.
Βάζουμε έναν δίσκο (π.χ. με εξωτερικό δαχτυλίδι από κέικ κακάο) σε μια λαδόκολλα και αλείφουμε την επιφάνεια με βουτυρόκρεμα.
Απλώνουμε βουτυρόκρεμα και συνεχίζουμε εναλλάσσοντας τους δίσκους.
Με μια σπάτουλα αρχίζουμε να καλύπτουμε το κέικ με μια παχιά στρώση βουτυρόκρεμας.
Μόλις τελειώσουμε με τα πλαϊνά, σκεπάζουμε καλά και την επιφάνεια, όσο πιο επίπεδα και ομοιόμορφα γίνεται.
Με το εργαλείο σκράπερ ισιώνουμε όσο καλύτερα γίνεται τα πλαϊνά και την επιφάνεια της τούρτας, για να μην υπάρχουν φουσκώματα και ρωγμές.
Χρησιμοποιούμε μεταλλική σπάτουλα για να ισιώσουμε την επιφάνεια, κάνοντας το τελικό φινίρισμα.
Με τη στρογγυλή μύτη της σπάτουλας χαράσσουμε απαλά τη βουτυρόκεμα γύρω γύρω κάνοντας έναν σαλίγκαρο από αυλακιές στα πλαϊνά της τούρτας.
Με τον ίδιο τρόπο διακοσμούμε και την επιφάνεια της τούρτας, χαράσσοντας μια σπείρα από την περιφέρεια προς το κέντρο.
Μυστικά
Που βρίσκουμε τα απαραίτητα
Εξοπλισμό και πρώτες ύλες για όλες τις παρασκευές βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα.
Μια χρωματιστή σκακιέρα
Ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός σκακιέρας είναι το «μαύρο- άσπρο» ή, πιο ρεαλιστικά, βανίλια σοκολάτα. Κανείς ωστόσο δεν μας περιορίζει αυστηρά σε αυτά τα δύο χρώματα. Με άλλα λόγια, μπορούμε να φτιάξουμε 2 ταψάκια με κέικ βανίλιας (προσαρμόζοντας ανάλογα τις ποσότητες, βέβαια) και, πριν τα ψήσουμε, να ρίξουμε σε κάθε μείγμα από ένα χρώμα ζαχαροπλαστικής που μας αρέσει, για να φτιάξουμε τον συνδυασμό που θέλουμε. Οι συνδυασμοί είναι αναρίθμητοι – φανταστείτε, π.χ., μια τούρτα-κέικ σκακιέρα με χρωματιστούς συνδυασμούς ποδοσφαιρικών ομάδων, που θα ενθουσιάσει αγόρια και κορίτσια.
Κέικ καλοψημένο, επίπεδο, χωρίς ρωγμές
Η Κατερίνα Λιβά μάς έδειξε ένα διπλό «επαγγελματικό» κόλπο για να φτιάχνουμε κέικ με επίπεδη επιφάνεια, χωρίς καρούμπαλα, φουσκώματα και ρωγμές:
Το πρώτο μέρος του κόλπου είναι να ραντίσουμε την επιφάνεια του μείγματος κέικ, πριν το ψήσουμε, με κρύο νερό και μετά με τις παλάμες μας να το απλώσουμε με μικρά πατ πατ σε όλη την επιφάνεια.
Δεύτερο κόλπο είναι να τυλίξουμε το ταψάκι με μια φαρδιά λωρίδα από παλιά πετσέτα, π.χ. μπάνιου ή προσώπου, πάντως αρκετά μακριά, ώστε να μπορεί να τυλιχτεί δύο φορές γύρω από το 18άρι ταψάκι. Βρέχουμε τη λωρίδα της πετσέτας καλά, τη στύβουμε εξίσου καλά και τη δένουμε γύρω από το ταψάκι.
Νόστιμο mud cake για πολλές συνταγές
Τα δύο κέικ της συνταγής είναι πυκνά, συμπαγή και κάπως υγρά, λασπέ (mud cakes αγγλιστί). Μπορούμε να τα φτιάξουμε ανά πάσα στιγμή, χωρίς να τα συνδυάσουμε σε σκακιέρα, και να έχουμε νόστιμο γλυκό σνακ εύκολα. Διατηρούνται για αρκετό διάστημα χωρίς να ξεραθούν, αρκεί να τα τυλίξουμε σε διάφανη μεμβράνη και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο. Πριν τα σερβίρουμε, τα ζεσταίνουμε ελαφρώς στον φούρνο μικροκυμάτων. Τα περισσεύματα αυτών των κέικ (όταν, λόγου χάρη, αφαιρέσουμε τα «καπάκια» τους για να συναρμολογήσουμε την τούρτα) ασφαλώς δεν τα πετάμε, γιατί φτιάχνουμε με αυτά χίλια δυο πράγματα! Π.χ., τα θρυμματίζουμε, τα ανακατεύουμε με λίγη λιωμένη κουβερτούρα ή με πυκνή βουτυρόκρεμα και τα πλάθουμε cake pops, που θα βουτήξουμε σε λιωμένη σοκολάτα, απλή ή λευκή. Επίσης, κομμάτια του κέικ που θα αφήσουμε στην άκρη είναι ιδανικά για τη βάση των σαρλότ.
Δημιουργικά... λάθη
Όσο πιστά και αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες για τα κέικ μας, ίσως τελικά κάτι πάει στραβά: να στραβοκόψουμε, π.χ., μια φέτα κέικ ή να κομματιάσουμε άθελά μας μία από αυτές. Δεν ανησυχούμε: απλώς αυτή η «ελαττωματική» φέτα μπορεί να τοποθετηθεί στη βάση της τούρτας, ώστε έτσι να κρύψουμε διακριτικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 40.