Τούρτα παγωτό με τρεις έτοιμες γεύσεις παγωτού, βήμα βήμα
Φτιάχνουμε την πιο εντυπωσιακή (και εύκολη) τούρτα παγωτό με τρεις έτοιμες γεύσεις παγωτού. Προσθέτουμε κεράσια, λιωμένη σοκολάτα και φυστίκια για έξτρα υφές και γευστικό ενδιαφέρον.
Πώς φτιάχνουμε την τούρτα παγωτό με τρεις γεύσεις, βήμα βήμα
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Ξεκινάμε βγάζοντας τα παγωτά από την κατάψυξη και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν για 20 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσουν τόσο που να απλώνονται εύκολα. Σπάμε τα μισά φιστίκια στο γουδί σε ακανόνιστα, χοντρά κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη από τα χωνάκια με το λιωμένο βούτυρο, 1 τσιμπιά αλάτι και τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενο πάτο ή σε τσέρκι στην ίδια διάμετρο, το οποίο ακουμπάμε σε μια πιατέλα. Πιέζουμε το μείγμα με την παλάμη μας προς τα κάτω, ώστε να ισιώσει και να γίνει μια συμπαγής βάση.
Απλώνουμε από πάνω το παγωτό φυστίκι, φροντίζοντας να μην μείνουν κενά σημεία και ισιώνουμε την επιφάνεια. Από πάνω σκορπίζουμε τα ολόκληρα φυστίκια, μπήγοντάς τα απαλά μέσα στο παγωτό με την παλάμη μας.
Συνεχίζουμε απλώνοντας από πάνω το παγωτό κεράσι και πάνω σε αυτό σκορπίζουμε τα κερασάκια και τα μπήγουμε απαλά προς τα μέσα (αν θέλουμε κρατάμε κάμποσα για την επιφάνεια). Τέλος, απλώνουμε το παγωτό σοκολάτα. Καλύπτουμε την τούρτα με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 5-6 ώρες.
Λιώνουμε τις σταγόνες σοκολάτας μαζί με το λάδι καρύδας ή τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, ανακατεύοντας συχνά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε την τούρτα και τη γλασάρουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Πασπαλίζουμε με τα κοπανισμένα φυστίκια και αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ροζέτες από σαντιγί και τα υπόλοιπα κερασάκια.
15'
προετοιμασία
6 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 15'
Υλικά
Κομμάτια: 12
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την τούρτα παγωτό, ξεκινάμε βγάζοντας τα παγωτά από την κατάψυξη και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν για 20 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσουν τόσο που να απλώνονται εύκολα.
Σπάμε τα μισά φιστίκια στο γουδί σε ακανόνιστα, χοντρά κομμάτια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη από τα χωνάκια με το λιωμένο βούτυρο, 1 τσιμπιά αλάτι και τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενο πάτο ή σε τσέρκι στην ίδια διάμετρο, το οποίο ακουμπάμε σε μια πιατέλα. Πιέζουμε το μείγμα με την παλάμη μας προς τα κάτω, ώστε να ισιώσει και να γίνει μια συμπαγής βάση.
Απλώνουμε από πάνω το παγωτό φυστίκι, φροντίζοντας να μην μείνουν κενά σημεία και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Από πάνω σκορπίζουμε τα ολόκληρα φυστίκια, μπήγοντάς τα απαλά μέσα στο παγωτό με την παλάμη μας.
Συνεχίζουμε απλώνοντας από πάνω το παγωτό κεράσι και πάνω σε αυτό σκορπίζουμε τα κερασάκια και τα μπήγουμε απαλά προς τα μέσα (αν θέλουμε κρατάμε κάμποσα για την επιφάνεια).
Τέλος, απλώνουμε το παγωτό σοκολάτα.
Καλύπτουμε την τούρτα με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 5-6 ώρες.
Λιώνουμε τις σταγόνες σοκολάτας μαζί με το λάδι καρύδας ή τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, ανακατεύοντας συχνά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε την τούρτα και τη γλασάρουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Πασπαλίζουμε με τα κοπανισμένα φυστίκια και αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ροζέτες από σαντιγί και τα υπόλοιπα κερασάκια.
Μυστικά
Μπορούμε να αλλάξουμε τις γεύσεις παγωτού και να επιλέξουμε αυτές που προτιμάμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.