30'
προετοιμασία
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη σάλτσα-μαρινάδα
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε «τούρτα» με μανιτάρια και σπανάκι, αρχικά ξεχωρίζουμε «τα ποδαράκια» από τα μανιτάρια, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στη συνέχεια, κόβουμε τα «καπελάκια» σε λεπτές φέτες.
Μαρινάδα-σάλτσα
- Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Γέμιση
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα ψιλοκομμένα «ποδαράκια» από τα μανιτάρια που είχαμε κρατήσει στην άκρη και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
- Χτυπάμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματιστεί μια αφράτη αλλά πηχτή κρέμα.
Τούρτα
- Στον πάτο μιας φόρμας με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου περίπου 18 εκ., απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τα μανιτάρια, προσπαθώντας να μην αφήνουμε κενό ανάμεσά τους.
- Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα-μαρινάδα (την υπόλοιπη τη διατηρούμε στο ψυγείο) και από πάνω απλώνουμε την κρέμα σπανακιού.
- Καλύπτουμε ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα μανιτάρια και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σφίξει και να στέκεται.
- Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη.
- Την καλύπτουμε με πιατέλα. Την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά, βγάζουμε τα αποσπώμενα τοιχώματα.
- Σερβίρουμε, την «τούρτα» με μανιτάρια και σπανάκι, με την υπόλοιπη σάλτσα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει.
Μυστικά
Αν μας προβληματίζει το φορμάρισμα, μοιράζουμε τα υλικά σε ατομικά ποτηράκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.