ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVeggie burger από φασόλια και μανιτάρια, με μαγιονέζαVeggie burger από φασόλια και μανιτάρια, με σπιτική μαγιονέζα
30' προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σάλτσα-μαρινάδα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε «τούρτα» με μανιτάρια και σπανάκι, αρχικά ξεχωρίζουμε «τα ποδαράκια» από τα μανιτάρια, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Στη συνέχεια, κόβουμε τα «καπελάκια» σε λεπτές φέτες.

Μαρινάδα-σάλτσα

  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Γέμιση

  1. Ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα ψιλοκομμένα «ποδαράκια» από τα μανιτάρια που είχαμε κρατήσει στην άκρη και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  2. Χτυπάμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματιστεί μια αφράτη αλλά πηχτή κρέμα.

Τούρτα

  1. Στον πάτο μιας φόρμας με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου περίπου 18 εκ., απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τα μανιτάρια, προσπαθώντας να μην αφήνουμε κενό ανάμεσά τους.
  2. Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα-μαρινάδα (την υπόλοιπη τη διατηρούμε στο ψυγείο) και από πάνω απλώνουμε την κρέμα σπανακιού.
  3. Καλύπτουμε ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα μανιτάρια και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
  4. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σφίξει και να στέκεται.
  5. Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη.
  6. Την καλύπτουμε με πιατέλα. Την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά, βγάζουμε τα αποσπώμενα τοιχώματα.
  7. Σερβίρουμε, την «τούρτα» με μανιτάρια και σπανάκι, με την υπόλοιπη σάλτσα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει.

Μυστικά

Αν μας προβληματίζει το φορμάρισμα, μοιράζουμε τα υλικά σε ατομικά ποτηράκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.

Άρθρα και Συνταγές με Κουκουνάρι

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT