ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤούρτα γενεθλίων
Μπορούμε αν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο παντεσπάνι, για να γλιτώσουμε χρόνο.
(Το σκεύος της τούρτας είναι από την Equip Hotel Μον.ΕΠΕ)
1 ώρα
προετοιμασία
30' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 12
Παντεσπάνι
Σιρόπι
Κρέμα σοκολάτας
Διαδικασία
Παντεσπάνι
Για να ετοιμάσουμε την τούρτα γενεθλίων κιτ κατ κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν και ασπρίσουν.
Ρίχνουμε τα κοσκινισμένα υλικά μέσα στα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το αδειάζουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. (που έχουμε κλείσει στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει πολύ καλά (είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε μία μέρα νωρίτερα, για να σφίξει και να μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα).
Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κρέμα
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα και το αδειάζουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα.
Περιμένουμε 1 λεπτό να μαλακώσει η κουβερτούρα από τη θερμοκρασία του γάλακτος και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χλιαρύνει αρκετά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα, μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη υφή (περίπου όπως είναι το γιαούρτι) και όχι μέχρι να γίνει σαντιγί.
Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί ελαφρώς.
Συναρμολόγηση
Ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι και το κόβουμε σε δύο ή τρεις οριζόντιες φέτες (ανάλογα με το πόσο επιδέξιοι είμαστε) με ένα μαχαίρι ψωμιού.
Τοποθετούμε τη μία φέτα σε μια πιατέλα, μέσα σε ένα τσέρκι ίδιας διαμέτρου.
Ραντίζουμε το παντεσπάνι με σιρόπι και απλώνουμε από πάνω το 1/3 ή το 1/2 της σοκολατένιας κρέμας (ανάλογα με το αν κόψαμε δύο ή τρία παντεσπάνια).
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα παντεσπάνια και τελειώνουμε με κρέμα, κρατώντας λίγη για τα πλαϊνά (προς το παρόν την κρατάμε στο ψυγείο).
Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, να κρυώσει καλά.
Ξεφορμάρουμε ζεσταίνοντας το τσέρκι με ένα πιστολάκι μαλλιών και αφαιρώντας το.
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα στα πλαϊνά και τοποθετούμε όρθια γύρω γύρω τα kit kat, έτσι ώστε να καλύψουμε όλη την περιφέρεια.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.