30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για 5 τορτίγιεςΓια το χταπόδι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Για τη φάβα
Διαδικασία
Φάβα
- Βράζουμε τη φάβα με το καρότο και νερό τόσο ώστε να τα σκεπάσει κατά 2-3 εκ., σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Τα πρώτα λεπτά ξαφρίζουμε. Συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, νερό κατά το μαγείρεμα.
- Aδειάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με αλατοπίπερο, 200 ml από το ελαιόλαδο και τον μισό χυμό λεμονιού, και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Αδειάζουμε σε μπολ.
- Καθαρίζουμε τον πολυκόφτη και ρίχνουμε τους κρόκους με το υπόλοιπο λεμόνι, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το υπόλοιπο λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μαγιονέζα.
- Αδειάζουμε στο μπολ με τη φάβα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. (Η φάβα μπορεί να περισσέψει για επόμενο γεύμα).
Χταπόδι
- Παράλληλα, βάζουμε το χταπόδι μαζί με το κρασί, τη δάφνη και το ξίδι σε μια άλλη κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
- Το βγάζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Καραμελωμένα κρεμμύδια
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε την μπίρα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει.
Τορτίγιες
- Γεμίζουμε τις τορτίγιες με φάβα, κρεμμύδια, ντοματίνια, χταπόδι και κάππαρη.