Είναι η απάντηση της Βόρειας Ιταλίας στις λεπτές, φημισμένες πίτες της Νάπολης. Παλαιότερα, την Torta Pasqualina
την έκαναν με 33 χειροποίητα φύλλα, όσα και τα χρόνια του Χριστού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπαζίνα με σφέλα και μαύρες σταφίδεςΜπαζίνα με σφέλα και μαύρες σταφίδες
40' προετοιμασία
1 ώρα και 10' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 24-26 εκ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό παγωμένο, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή και λεία ζύμη.
  2. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Γέμιση

  1. Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε το σπανάκι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μπολ με παγωμένο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του. Το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια(ξερά και φρέσκα), για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τα αδειάζουμε σε μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι, 4 αυγά, τα τυριά, το σκόρδο, το ξύσμα, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Torta

  1. Λαδώνουμε καλά ένα βαθύ ταψί (με αποσπώμενα τοιχώματα) διαμέτρου 24-26 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο διαμέτρου περίπου 30 εκ. Το απλώνου- με στο ταψί, ώστε να καλύψει καλά τον πυθ- μένα και τα τοιχώματα.
  3. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ανοίγουμε 5 βαθιές λακκουβίτσες με ένα κουτάλι, σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Σε αυτές τις λακκούβες σπάμε τα 5 αυγά. Το έκτο αυγό το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
  4. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο ίση με του ταψιού, καλύπτουμε προσεκτικά με αυτό την πίτα και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, φτιάχνοντας περιμετρικά ένα κορδόνι.
  5. Ψήνουμε για 50 λεπτά και ξεφουρνίζουμε. Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα αυγού και ζάχαρης και ψήνουμε για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT