Η ακρίτισσα του Αιγαίου, η κα Ρηνιώ Κατσοτούρχη-Θηραίου, μόνιμος και μοναδικός κάτοικος της Κινάρου, μας μαγείρεψε ένα μοναδικό κρέας με πατάτες στην κατσαρόλα.
20'
προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα φαρδιά και βαθιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, αλλά να μην αλλάξουν χρώμα. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα και τα κομμάτια του αρνιού, αλατισμένα, σε μονή στρώση. Τα αφήνουμε να ροδίσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά. Γυρίζουμε τα κομμάτια από την άλλη μεριά και τα σοτάρουμε μέχρι και αυτή να ροδίσει όμορφα, για 10-15 λεπτά.
- Ρίχνουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό, ίσα να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ και λίγο βραστό νερό -ίσα να καλύπτει το κρέας-, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη δάφνη, την κανέλα, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να μελώσει και το κρέας να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε επιπλέον βραστό νερό, αν χρειαστεί.
- Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα με το κρέας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσουν οι γεύσεις. Έχουμε τον νου μας και προσθέτουμε ζεστό νερό μόνο όταν δούμε ότι χρειάζεται. Θέλουμε οι πατάτες να μαγειρευτούν με τα ζουμιά του φαγητού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.