15'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ντοματόρυζο του μοναχού Επιφάνιου, πρώτα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Προσθέτουμε το ρύζι (και τα δύο είδη) και ανακατεύουμε συνεχώς για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
- Ρίχνουμε 1.200 ml νερό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Βράζουμε για 10 λεπτά, ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και προσέχοντας να μην κολλήσει.
- Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
- Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μαυροπίπερο, το κύμινο και τον μισό δυόσμο.
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω κλείνουμε με το καπάκι.
- Αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο δυόσμο και σερβίρουμε.