Τι κι αν στην πατρίδα του τη Βενετία το παστιτσάδο φτιαχνόταν με μοσχάρι και περιείχε μόνο σέλινο, σκόρδα, καρότα, μαϊντανό και μπαχαρικά; Στην Κέρκυρα σταδιακά αναγκάστηκε να κοκκινίσει, για να καλοδεχτεί στη σάλτσα του πάπρικα, αλλά και τις σαρκώδεις «βαρδάτσες» ή «μπουρνέλες», τα μακρουλά, σφιχτόσαρκα πομοντόρια, που ευδοκιμούν στη δυτική Ελλάδα και είναι ιδανικά για δεμένες σάλτσες και σπιτικό πελτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο ινούμιντο (Κέρκυρα)Κοτόπουλο ινούμιντο από την Κέρκυρα Εδώ φτιάχνουμε παστιτσάδο −ή παστιτσάδα, μια που στο νησί των Επτανήσων άλλοι το λένε έτσι και άλλοι αλλιώς– με κόκορα, μπορούμε όμως να το κάνουμε και με κοτόπουλο. Ένας χωριάτικος ή βιολογικός κόκορας μπορεί να χρειαστεί περίπου 2 ώρες μαγείρεμα, ένα βιολογικό κοτόπουλο περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και ένα συμβατικό κοτόπουλο περίπου 1 ώρα.

Tα μυστικά του παστιτσάδου

  • Το παστιτσάδο δεν είναι ένα συγκεκριμένο φαγητό, αλλά μια μέθοδος μαγειρέματος. Καθώς το κρέας ήταν σπάνια τροφή, το παστιτσάδο φτιαχνόταν με πατάτες, με άλλα λαχανικά του καλοκαιριού, όπως μελιτζάνες, ή με αστακούς που αφθονούν ακόμα στο Ιόνιο. Το κλασικό παστιτσάδο στην πόλη φτιαχνόταν με μοσχάρι και στα χωριά με κόκορα, «κόκορος παστιτσάδο», όπως λέγεται, και είναι το «καλό» φαγητό, της Κυριακής και της γιορτής.  
  • Το κατακόκκινο χρώμα της σάλτσας οφείλεται όχι τόσο στις ντομάτες (μπαίνουν μόνο το καλοκαίρι), όσο στις πάπρικες (γλυκιά και καυτερή) ή στο σπετσιερικό, αστική προσθήκη, που επίσης περιέχει ως βασικό υλικό τις πάπρικες.
  • Το παστιτσάδο οφείλει να είναι αρκετά πικάντικο, γι’ αυτό παραδοσιακά η καυτερή πάπρικα έμπαινε σε γενναίες δόσεις! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Αλέξανδρος Κοσκινάς μαγειρεύει σοφρίτο κερκυραϊκόΟ Αλέξανδρος Κοσκινάς μαγειρεύει σοφρίτο κερκυραϊκό

  • Το μυστικό είναι να πετύχει ο «σούγος», η πηχτή σάλτσα που προκύπτει μετά από σιγανό μαγείρεμα του αρχικού υγρού, χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ο τέλειος σούγος είναι αυτός που έχει «πιάσει» λίγο στα τοιχώματα της κατσαρόλας, έχει μελώσει. Στο παστιτσάδο τα άφθονα ξερά κρεμμύδια της σάλτσας τη βοηθούν να «σουγάρει», να δέσει δηλαδή. Μάλιστα, η σωστή αναλογία είναι ίσο βάρος κρέατος και κρεμμυδιών για τον τέλειο σούγο, ιδιαίτερα στο μοσχάρι παστιτσάδο, που περιέχει καθαρό ψαχνό. Για τον κόκορα υπολογίζουμε ότι θέλουμε το μισό βάρος του πουλερικού σε κρεμμύδια! Παλιά έλεγαν πως το παστιτσάδο έχει πετύχει «αν ο σούγος βάφει τα μουστάκια», αν είναι δηλαδή όσο πρέπει κόκκινος και πηχτός!
  • Πολλές νοικοκυρές βάζουν τον πελτέ  μαζί με τα κρεμμύδια στο αρχικό σοτάρισμα, ώστε να πιάσει λίγο στον πάτο της κατσαρόλας. Στη γεύση το φαγητό γίνεται λίγο πιο «καβουρδισμένο».

  • Στην πόλη το παστιτσάδο φτιάχνεται συνήθως με ψαχνό από μοσχάρι (μπούτι, σπάλα, νουά, τρανς, κιλότο), κομμένο σε κομμάτια 4 – 5 εκ. Υπολογίζουμε 1 κιλό καθαρό ψαχνό για 4 μερίδες. Φτιάχνεται όπως και το παστιτσάδο με κόκορα, μόνο που εδώ ο πελτές υποχρεωτικά μπαίνει αραιωμένος με νερό προς το τέλος του μαγειρέματος και όχι εξαρχής, γιατί οι ντομάτες σφίγγουν το κρέας και αργεί να μαλακώσει. Τότε μπαίνει και το αλάτι.
  • Συνοδεύεται απαραιτήτως με χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, με τρύπα δηλαδή, που αφήνει τη σάλτσα να εισχωρήσει στο μακαρόνι και να το νοστιμίσει. Παλιότερα μάλιστα στο νησί λειτουργούσαν βιοτεχνίες ζυμαρικών, που έφτιαχναν και ζυμαρικά ειδικά για το παστιτσάδο, μακριά, αλλά πολύ πιο χοντρά!
30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε παστιτσάδα, πρώτα πλένουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα, τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
  2. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε μια άνετη κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική. Αν δεν έχουμε αντικολλητική κατσαρόλα, είναι προτιμότερο να ροδίσουμε τα κομμάτια (σε δόσεις) σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, για να μην κολλήσουν και καταστρέψουμε το δέρμα του πουλερικού.
  3. Όταν το λάδι αρχίσει να αχνίζει, βάζουμε μία δόση από κομμάτια μέσα στο τηγάνι, σε μονή στρώση. Δεν πρέπει να τα στριμώξουμε, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και ένα από τα ζητούμενα της συνταγής είναι το καλό ρόδισμα, που θα δώσει νοστιμιά στη σάλτσα.
  4. Αφήνουμε κάθε δόση να σοταριστεί για 3 - 4 λεπτά ή λίγο παραπάνω, μέχρι να ξεκολλάνε εύκολα όταν τα ανασηκώσουμε. Τα σοτάρουμε περίπου για άλλα 3 λεπτά από την άλλη μεριά. Αν δούμε ότι τα κομμάτια δεν ανασηκώνονται, δεν επιμένουμε, σοτάρουμε λίγο ακόμη και προσπαθούμε ξανά. Δεν υπερβάλλουμε με το ρόδισμα: η πέτσα πρέπει να ροδίσει, όχι να καεί.
  5. Βγάζουμε τα κομμάτια κάθε δόσης με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια, πάντα σε δόσεις, μέχρι να τα ροδίσουμε όλα.
  6. Σε μια καθαρή, μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 6 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Στο διάστημα αυτό θα βγάλουν τη γλύκα τους, που δίνει νοστιμιά στο φαγητό.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  8. Βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα στην κατσαρόλα, πάνω στα κρεμμύδια, μαζί με το νόστιμο ζουμί της πιατέλας τους. Επειδή τα κομμάτια είναι πολλά, θα τα βάλουμε σε στρώσεις, αλλά στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα.
  9. Ρίχνουμε το σπατσιερικό, τη δάφνη (αν τη βάλουμε), και το αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά μια ξύλινη κουτάλα να απλωθούν οι σκόνες ομοιόμορφα και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
  10. Ρίχνουμε νερό, κατά προτίμηση ζεστό, τόσο ώστε να καλύψει τα κομμάτια του κόκορα κατά τα 3/4. Είναι προτιμότερο να βράσουμε τη σάλτσα λίγο παραπάνω για να σουγάρει, να δέσει, παρά να προσθέσουμε επιπλέον νερό μετά. Όταν το υγρό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε.
  11. Περίπου 15 λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αραιώνουμε τον πελτέ σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα, μέχρι ο κόκορας να μαλακώσει καλά. Στο τέλος, στην κατσαρόλα θα έχει μείνει άφθονη, σχετικά αραιή σάλτσα.
  12. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
  13. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τη σάλτσα στην εστία και δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ακόμη, με μισάνοιχτη κατσαρόλα, μέχρι να «σουγάρει» η σάλτσα, δηλαδή να μειωθεί σχεδόν στη μισή και να δέσει. Ενας καλός, επιτυχημένος σούγος στέκεται στο κουτάλι. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να «πιάσει» στον πάτο, γιατί θα πικρίσει. Πρέπει όμως να δούμε ότι έχει πιάσει ελαφρώς στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Όσο μαγειρεύεται η σάλτσα μόνη της, την έχουμε στο νου μας, δοκιμάζουμε συχνά και, αν χρειαστεί, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
  14. Στο μεταξύ, βράζουμε 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (Νο 2 ή Νο 3), σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, και τα στραγγίζουμε καλά. Τα ξαναβάζουμε στην άδεια κατσαρόλα τους.
  15. Ρίχνουμε στα μακαρόνια 1 κουτάλα της σούπας από τη σάλτσα. Την υπόλοιπη την αδειάζουμε σε μια σαλτσιέρα, για να ρίξει ο καθένας όση θέλει στο πιάτο του. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 1 - 2 λεπτά, ώστε τα ζυμαρικά να απορροφήσουν τη σάλτσα.
  16. Αδειάζουμε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη πιατέλα και από πάνω απλώνουμε τα κομμάτια του κόκορα. 
  17. Σερβίρουμε αμέσως, με την επιπλέον σάλτσα και χοντροτριμμένο τυρί, όπως κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο, για όποιον θέλει.

Μυστικά

*Σπετσιερικό: Για να φτιάξουμε το δικό μας, σπιτικό σπετσιερικό, αναμειγνύουμε τα εξής μπαχαρικά, όλα σε σκόνη: 3 μέρη κανέλα, 3 μέρη πάπρικα γλυκιά, 1 1⁄2 μέρος  μπαχάρι, 1 1⁄2 μέρος μοσχοκάρυδο, 1 1⁄2 μέρος  γαρίφαλο, 1 μέρος μαύρο πιπέρι και 1 μέρος πάπρικα καυτερή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 9.

Άρθρα και Συνταγές με Κόκορας

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT