45'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
20'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 8-12Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ που κλαίει, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μαρέγκα.
- Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κουβερτούρα και το βούτυρο και τα λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε σταδιακά στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το κοσκινισμένο αλεύρι, το κονιάκ, το ξύσμα, αν το επιλέξουμε, και έναν-έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.
- Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και ενσωματώνουμε σε αυτό τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις, ανακατεύοντας κυκλικά από κάτω προς τα πάνω.
- Αλείφουμε με μαργαρίνη και αλευρώνουμε μία κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 14 - 16 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο δικός μας, ώστε να μείνει υγρό στο εσωτερικό του.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά εκτός φούρνου, προτού το ξεφορμάρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 5.