ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦάβα (βίντεο)Φάβα (βίντεο)

«Κάθε χρόνο γεμίζω μία γυάλα δεκάκιλη, που είχε φέρει κάποτε ο άντρας μου με μαρμελάδα από τα ταξίδια του για να τρώνε οι γιοι του. Κουβαρντάδες, παιδί μου. Φέτος όμως δεν κάμαμε καθόλου φάβα. Κατσούνι σπέρνουμε εμείς. Το φάβα της Σαντορίνης ούτε που το τρώνε εδώ. Τους φαίνεται ξινό σε σχέση με το δικό μας, που είναι γλυκόφαγο. Εμείς το σερβίρουμε σκέτο, μόνο με το αλάτι του. Τίποτα δεν βάζω μέσα να το νοστιμίσω. Στο φάβα τίποτα. Τώρα, αν θέλει κάποιος, βάζει στο πιάτο του πιπέρι και λάδι. Στο πλάι πάει ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι, ελιές ή ένα σκέτο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα», λέει η μαγείρισσα από την Ηρακλει, Ντίνα Πράσινου, που μας έδωσε τη συνταγή στο πλαίσιο του οδοιπορικού του «Γ» στις Κυκλάδες.

30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το φάβα της Ηρακλειάς, ξεκινάμε και βάζουμε το φάβα σε σήτα και το ξεπλένουμε σχολαστικά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό, μέχρι να βγαίνει εντελώς καθαρό και διαυγές. Έτσι θα απομακρυνθεί το άμυλο που περιβάλλει τους κόκκους του και δεν θα κολλάνε στο βράσιμο.
  2. Ρίχνουμε το φάβα μαζί με το μετρημένο νερό σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει βράση.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και σιγομαγειρεύουμε, ξαφρίζοντας καλά. Δεν ανακατεύουμε το φάβα, γιατί θα κολλήσει στον πάτο του σκεύους.
  4. Βράζουμε για 1 1⁄2-2 ώρες και δοκιμάζουμε: αν κρατάει ακόμη στο δόντι, συνεχίζουμε το βράσιμο, προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό μέχρι να λιώνει στο στόμα.
  5. Αλατίζουμε το τελευταίο 5λεπτο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το φάβα σε σήτα και το πιέζουμε για να λιώσει καλά.
  6. Σερβίρουμε σε βαθύ και ευρύχωρο σκεύος, ώστε να σερβιριστεί ο καθένας όσο θέλει και να το καρυκεύσει, αν θέλει, με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Φάβα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT