ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦάβα με ψητά κρεμμύδιαΦάβα με ψητά κρεμμύδια «Το κατσούνι το σπέρνουμε προς το τέλος του χρόνου, πριν πιάσουν οι βροχές, Απρίλη-Μάη ξεραίνεται και το θερίζουμε Ιούνη. Κατσούνι έχουν επίσης στην Ηρακλειά και στη Σχοινούσα. Τον σπόρο τον πήραν από εδώ οι Αμοργιανοί που μετακόμισαν και έζησαν εκεί. Το αλέθουμε στον χερόμυλο και το κοσκινί- ζουμε, και ύστερα το μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 2 1⁄2 ώρες. Γι’ αυτό εδώ λέμε ότι το φάβα θέλει συντροφιά», λέει η Αμοργιανή καλομαγείρισσα Βαγγελίτσα-Ραφαέλα Ρούσσου, που μας έδωσε τη συνταγή. Ό,τι μαγειρεύει στην ταβέρνα της το έχουν παράξει και φτιάξει οι ίδιοι. Για αυτό τα φαγητά της έχουν τη γεύση του νησιού.

10' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το φάβα της Αμοργού βάζουμε το φάβα σε ένα σουρωτήρι, το ξεπλένουμε καλά και το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα νερού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
  4. Ρίχνουμε το αλάτι, το κρεμμύδι και το λάδι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.
  5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για περίπου άλλη 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το φάβα και να απορροφήσει όλο το νερό.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το κρεμμύδι.
  7. Σερβίρουμε το φάβα σε πιάτα, ζεστό ή κρύο, και συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με ξερό κρεμμύδι, κάππαρη, ελιές και φέτες λεμονιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT