ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤιραμισούΤιραμισού: η αυθεντική συνταγή από παλιό Ιταλό μάστορα
45' προετοιμασία
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 8

Υγρό μείγμα καφέ

Κρέμα μασκαρπόνε

Γκανάς σοκολάτας

Διαδικασία

Υγρό μείγμα καφέ

  1. Για να ετοιμάσουμε το σοκολατένιο τιραμισού κοσκινίζουμε το κακάο μέσα σε ένα ρηχό μπολ και ρίχνουμε αργά τον καυτό καφέ, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί το κακάο.
  2. Προσθέτουμε και το κονιάκ ή ρούμι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Γκανάς σοκολάτας

  1. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις κάψει καλά, την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα.
  3. Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και να γίνει ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό.
  4. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Κρέμα μασκαρπόνε

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το ποτό και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αφρατέψει κι άλλο και να σχηματίζονται κορφές όπως στη σαντιγί.
  3. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί.
  4. Την προσθέτουμε στο μείγμα μασκαρπόνε και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί.

Συναρμολόγηση

  1. Παίρνουμε ένα πυρέξ ή ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ.
  2. Βυθίζουμε ένα ένα τα μπισκότα σαβαγιάρ μέσα στο υγρό μείγμα καφέ για 1-2 δευτερόλεπτα και τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί. Θα χρειαστούμε περίπου τα μισά. Φροντίζουμε να μη μείνουν κενά, γι’ αυτό αν χρειαστεί σπάμε μερικά μπισκότα σε μικρότερα κομμάτια και γεμίζουμε αυτά τα κενά.
  3. Σκεπάζουμε με τη μισή κρέμα μασκαρπόνε και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γκανάς σοκολάτας.
  4. Στρώνουμε από πάνω άλλη μία στρώση μπισκότα σαβαγιάρ, μουσκεμένα στο υγρό μείγμα καφέ, καλύπτοντας τυχόν κενά όπως περιγράψαμε παραπάνω.
  5. Από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε και την υπόλοιπη γκανάς σοκολάτας. Ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.
  6. Βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Σερβίρισμα

  1. Βγάζουμε από το ψυγείο, κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με κακάο. Το κακάο το ρίχνουμε την τελευταία στιγμή και μόνο σε όσα κομμάτια πρόκειται να σερβιριστούν, γιατί πανιάζει στο ψυγείο και αν το ρίξουμε σε όλο το γλυκό, θα χαλάσει η εμφάνισή του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κακάο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT