ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤιραμισού σε ποτήριΤιραμισού σε ποτήρι Στο διαμέρισμα της Ρωμαίας Λουιζιάνα στο Παγκράτι μαζεύτηκαν τρεις ακόμη φίλες της –η επίσης Ρωμαία Σερένα, η Ναπολιτάνα Λίλη και η Μαρία από την Κατάνια της Σικελίας– και μαζί βάλθηκαν να μας δείξουν πώς φτιάχνονται μερικά από τα ωραιότερα ιταλικά γλυκά της άνοιξης. Αν και συμφωνούν πως ένα κλασικό τιραμισού ταιριάζει με κάθε γεύμα, οι Ιταλίδες φίλες χαίρονται να αξιοποιούν τις ζουμερές φράουλες της εποχής για μια φρέσκια παραλλαγή του. Αφού τις αφήσουν να «μείνουν» μαζί με ζάχαρη, λεμόνι και λιμοντσέλο, μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους, χρησιμοποιούν τον χυμό για να ποτίσουν τα σαβαγιάρ. Με στρώσεις από μπισκότα, κρέμα και ελαφρώς «μεθυσμένες» φράουλες ετοιμάζουν στα γρήγορα μια υπέροχη εποχική εκδοχή του.

Δείτε βήμα βήμα πώς φτιάχνουμε τιραμισού με φράουλες και λιμοντσέλο

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Το πρώτο που κάνουμε είναι να κόψουμε τις φράουλες σε κυβάκια και μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το λιμοντσέλο να τις βάλουμε σε ένα μπολ αφήνοντάς τες να βγάλουν το ζουμί τους, για περίπου 2-3 ώρες. Στη συνέχεια σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε με ένα σύρμα, να μαλακώσει. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Τιραμισού με φράουλες και λιμοντσέλο Τιραμισού με φράουλες και λιμοντσέλο

Τιραμισού με φράουλες και λιμοντσέλο

Σε ένα άλλο μπολ στραγγίζουμε το ζουμί από τις φράουλες και αρχίζουμε να βουτάμε τα σαβαγιάρ τοποθετώντας τα έπειτα σε ένα μέτριο πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο όλο τον πάτο.

Τιραμισού με φράουλες και λιμοντσέλο

Τιραμισού με φράουλες και λιμοντσέλο

Πάνω από τα σαβαγιάρ απλώνουμε τη μισή ποσότητα κρέμας και τακτοποιούμε σε όλη την επιφάνειά της τις μισές φράουλες.

Τιραμισού με φράουλες και λιμοντσέλο

Τιραμισού με φράουλες και λιμοντσέλο

Επαναλαμβάνουμε με άλλη μία στρώση σαβαγιάρ, βουτηγμένα στο φραουλένιο ζουμί, και ξανακαλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και τις φράουλες που έχουν μείνει. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2 ώρες και μετά στη συντήρηση.

Τιραμισού με φράουλες και λιμοντσέλο

Τιραμισού με φράουλες και λιμοντσέλο

4 Ιταλίδες στο Παγκράτι

30' προετοιμασία
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Φράουλες

Κρέμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το τιραμισού με φράουλες και λιμοντσέλο, ξεκινάμε κόβοντας τις φράουλες σε κυβάκια και μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το λιμοντσέλο τις βάζουμε σε ένα μπολ αφήνοντάς τες να βγάλουν το ζουμί τους, για περίπου 2-3 ώρες.
  2. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε με ένα σύρμα, να μαλακώσει. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Σε ένα άλλο μπολ στραγγίζουμε το ζουμί από τις φράουλες και αρχίζουμε να βουτάμε τα σαβαγιάρ τοποθετώντας τα έπειτα σε ένα μέτριο πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο όλο τον πάτο.
  4. Πάνω από τα σαβαγιάρ απλώνουμε τη μισή ποσότητα κρέμας και τακτοποιούμε σε όλη την επιφάνειά της τις μισές φράουλες.
  5. Επαναλαμβάνουμε με άλλη μία στρώση σαβαγιάρ, βουτηγμένα στο φραουλένιο ζουμί, και ξανακαλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και τις φράουλες που έχουν μείνει.
  6. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2 ώρες και μετά στη συντήρηση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φράουλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT