1 ώρα
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα μπλε τυριού
Για τα μπιφτέκια
Για τα μπέργκερ
Διαδικασία
Σάλτσα μπλε τυριού
- Για το Blue Cheese Smokey Burger ξεκινάμε με την σάλτσα και σε μπολ αναμειγνύουμε με σύρμα όλα τα υλικά.
- Αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο για 2 ώρες, να «δέσουν» οι γεύσεις.
Μπιφτέκια
- Σε μπολ ανακατεύουμε απαλά τον κιμά με αλατοπίπερο. Προσοχή στο αλατοπίπερο, γιατί θα ρίξουμε επιπλέον κατά το ψήσιμο του μπιφτεκιού.
- Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 μπάλες ίδιου μεγέθους.
Σεισμός στην οικιακή κουζίνα
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει πολύ καλά.
- Ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού, βάζουμε μέσα 1-2 μπάλες κιμά και με μια φαρδιά σπάτουλα πιέζουμε να ανοίξουν και να γίνουν λεπτά μπιφτέκια ακαθόριστου σχήματος.
- Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι οι άκρες του μπιφτεκιού και η κάτω πλευρά να καραμελώσουν.
- Γυρίζουμε με φαρδιά σπάτουλα τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά και αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε για ακόμη 1-2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει και αυτή η πλευρά, προσέχοντας να μην καεί.
ΒΒQ
- Εδώ θα πρέπει οπωσδήποτε να ψήσουμε σε πλάκα ψησίματος είτε έχουμε ψησταριά γκαζιού είτε ψησταριά με κάρβουνα, ώστε να μην διαλυθεί στη σχάρα η μπάλα του κιμά καθώς την πιέζουμε με τη σπάτουλα.
- Ζεσταίνουμε καλά την πλάκα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε τις μπάλες κιμά και με μια φαρδιά σπάτουλα πιέζουμε να ανοίξουν και να γίνουν λεπτά μπιφτέκια ακαθόριστου σχήματος.
- Μεγάλη προσοχή! Το μπιφτέκι θα το πατήσουμε μόνο μία φορά πριν αρχίσει να ψήνεται. Μετά χάνει υγρά.
- Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι οι άκρες του μπιφτεκιού και η κάτω πλευρά να καραμελώσουν.
- Γυρίζουμε με φαρδιά σπάτουλα τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά και αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε για ακόμη 2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει και αυτή η πλευρά.
Μπέικον
- Στη ζεστή σχάρα ή στο τηγάνι όπου ψήσαμε τα μπιφτέκια, ψήνουμε και τις φέτες μπέικον μέχρι να γίνουν ελαφρώς τραγανές, για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψωμάκια
- Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια και βουτυρώνουμε καλά τις εσωτερικές τους πλευρές.
- Στη ζεστή πλάκα ή στο τηγάνι όπου ψήσαμε τα μπιφτέκια, ψήνουμε τα ψωμάκια από το εσωτερικό τους για 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσουν.
Μπέργκερ
- Απλώνουμε στις εσωτερικές πλευρές των ψωμιών από 1 κουτ. σούπας μπάρμπεκιου σος.
- Στο κάτω ψωμάκι τοποθετούμε από ένα iceberg, 2 μπιφτέκια εναλλάξ με 2 φέτες μπέικον, 1 κουτ. σούπας από τη σάλτσα μπλε τυριού, 1 κουτ. σούπας από τις πίκλες και 2 ροδέλες κρεμμύδι.
- Καλύπτουμε με το πάνω ψωμάκι και σερβίρουμε το Blue Cheese Smokey Burger.