ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤερίνα με κιμά κοτόπουλου και λουκάνικαΤερίνα με κιμά κοτόπουλου και λουκάνικα
20' προετοιμασία
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 1 φόρμα περίπου 30x10 εκ.

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την τερίνα με καπνιστή πέστροφα, αλείφουμε εσωτερικά με ελαιόλαδο τη φόρμα και καλύπτουμε το εσωτερικό της (πάτο και τοιχώματα) με μεμβράνη. Αφήνουμε τις άκρες να εξέχουν.
  2. «Ντύνουμε» τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας με τα ολόκληρα φιλέτα της καπνιστής πέστροφας (δεν πειράζει αν μείνουν μερικά μικρά σημεία ακάλυπτα). Αν δεν στέκονται, θα τα βάλουμε στη θέση τους όταν βάλουμε τη γέμιση.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι εκτός φωτιά ανακατεύουμε τον ζωμό, τη σκόνη ζελατίνης και το τσίπουρο (ή το ούζο), μέχρι να αναμειχθούν καλά και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά.
  5. Ζεσταίνουμε για λίγα μόλις δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζελατίνη, αλλά να μη βράσει το μείγμα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το μείγμα με λεπτή σήτα μέσα σε μπολ και προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί, την κρέμα γάλακτος, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  7. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα φιλέτα πέστροφας, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  8. Απλώνουμε το μείγμα στη φόρμα (μπορεί να χρειαστούμε βοήθεια για να βάλουμε στη θέση τα φιλέτα που έχουμε βάλει στα τοιχώματα της φόρμας), ισιώνουμε καλά την επιφάνεια και το καλύπτουμε με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν.
  9. Τη βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ ή για 5-6 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά.
  10. Για να την ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα και αφαιρούμε με προσοχή τη μεμβράνη.
  11. Συνοδεύουμε την τερίνα με καπνιστή πέστροφα με τα αμύγδαλα, τους σπόρους ροδιού, τις φέτες λεμονιού, την κάππαρη και την ποικιλία από κράκερ και κριτσίνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT